dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

falióra

WIN NOW Kiemelt

WIN NOW

Aki már régebb óta olvassa az írásaimat, annak talán feltűnhetett, hogy elég gyakran veszek elő hasonlatokat az NFL-ből. A Juventus jelenlegi helyzetére ismét egy, a tengeren túl már jól ismert mondást hozok: WIN NOW

Ezt a szófordulatot ott olyan csapatok átigazolási időszakára használják, ahol szemmel láthatólag minden pénzt és erőforrást befektettek annak érdekében, hogy jövőre a csapat bajnokságot nyerjen (akár még a közeljövő beáldozásával is). Arról véleményem szerint nincs szó, hogy a közeljövőt feláldozná a vezetőség a BL oltárán, de az, hogy itt most egyértelműen a BL serleg lesz a cél, afelől kevés kétségünk maradhat az igen aktív mozgolódást tekintve.

Nem vártam ettől a nyártól túl sok mindent (és még vége sincs), mert azt gondoltam, hogy ez a csapat igazán erős úgy ahogy van. Egy szélsőt szerettem volna, aki Lichtsteinerrel világszínvonalon elviszi a jobb oldalt, akár őt magát is kiszorítva. Vártam egy védőt egy gyengébb olasz csapat feltörekvő tehetségét, hogy a mozgásterünket bővítsük, végül pedig egy hasonló kaliberű középpályást, amíg Marchisio vissza nem nyeri a formáját.

Jelenleg pontosan ezeket kaptam, csak legalább egy, helyenként két klasszissal jobb kivitelben. Minden azzal kezdődött, hogy Lemina játékjogát véglegesítettük 9.5 millió euróért. Szerintem ez ésszerű döntés volt, engem meggyőzött a francia-gaboni, hogy van jövője a világ futballtérképén, és a Juventusban egyaránt, nagyon nagy várakozással tekintek az ő fejlődési pályájára.

Ekkor még nem gondoltam, hogy komolyabb dolgok következnek, de egyre erősebben döngették az ajtót a Pjanicról szóló pletykák. Őszinte leszek, én ezt nem akartam elhinni. A liga egyik legjobb középpályása, az ősi, és az utóbbi idők legkomolyabb riválisától, elég irreálisnak hangzott. Aztán megtudtuk, hogy 39 millió euró a kivásárlási ára, ami valami őrült figyelmetlenség a Roma részéről, vagy egy okos kiskapu Pjanic részéről, ez számunkra mindegy is, ennyi pénzt önmagában megért volna a srác, aztán pedig húzott egy „lichtsteinert”, és a szintén a szerződésébe foglalt átigazolása esetén neki járó 20 %-os átigazolási díjat átengedte a Juventusnak, így került 32 millió euróba. Őrület, megkockáztatom jelen állás szerint Torinóban rúgja a bőrt a világ legjobb középpályás sora, ami nagyon szép eredményeket ígér, tekintve, hogy itt játszik a világ legjobb védelme is.

3312772 heroa

Apropó védelem. Benatia? Oké, hogy a Bayernben alig kapott lehetőséget, de Olaszországban már bizonyította, hogy ligaelit hátvédről van szó. Egyelőre 3 millió euróba került, kölcsönben van itt, kivásárlási záradékkal (ha beválik valószínűleg egy további eurónkba sem fog kerülni Coman miatt). Ez a csapat a jelek szerint nem igen fog gólt kapni, figyelembe véve, hogy megérkezett az évi rendes ingyenes „marottás” sztárigazolás is Dani Alves személyében (Marottát körbeistenítem még alant). Őt szerintem senkinek sem kell bemutatni, igen, valóban benne van már a korban, de pont mi, Juventus drukkerek ne gondoljuk, hogy ez akadály, ne gondoljuk, hogy nincs másodvirágzás. Ebben a Barcelonában nagyon el lehet kényelmesedni, az új impulzus pedig új szintre is emelheti a játékost. Az már pedig csak haba a tortán, hogy a Pogba-Evra-Dybala fémjelezte laza, jófej hangulatba tökéletesen beleillik a személye, az öltözőben is egy jópofa hang lehet, ez pedig sohasem árt.

benatia presentazione big

Talán külön fejezetet a távozók (még?) nem érnek, hiszen itt egyelőre csak Morata a nagyobb név (és Cuadrado természetesen, de ő nem is volt a miénk, és Conte imádja, kb miatta távozott vélhetőleg a Juventustól szóval hiú ábrándokat kár volt vele kapcsolatban kergetnünk), akit nagyon szerettem, de józan ésszel belátva azért talán az ő elvesztése nem fog annyira fájni. Igen, gyönyörű volt, amit a Bayern ellen, és úgy általában a nagy csapatok ellen csinált, de azért lássuk azt, hogy ő a csapat egyik csere csatára volt, aki a fontos meccseken rendre hozta magát, de aztán hetekre eltűnt. 30 milliót kaptunk érte, ami korrekt ár (még akkor is ezt mondom, ha lehet, hogy a Real 70 millióért passzolja tovább).

A pénzügyi oldalt több szempontból is meg lehet közelíteni. Az első az, hogy jelenleg a Juventus minden átigazolást figyelembe véve 7.5 millió eurós mínuszban van (minden pénzüggyel kapcsolatos adat a transfermarkt.de oldalról származik), ami még a pénzügyi fair playt tekintve is teljesen rendben van. A második pedig az, hogy 36.95 millió euróért vesztettünk el a piacon 86.95 millió értékű játékost. Ezt az eredményt nyilván rettenetesen megdobja Morata értéke, de most figyeljetek hogyan kupáltuk ezt ki: 44.5 millió euróért hoztunk eleddig 110.6 millió euró értékű játékost. Azért szerintem ez kimagaslóan jó adat, igazából alig hiszem el, hogy ebből is jól tudtunk kijönni.

13775415 10154186647446648 3092223970310923826 n

Marotta már évek óta jelzi, hogy érti a szakmáját. Igen, kellett neki pár év, hogy feldolgozza, hogy ez már nem a Sampdoria, de a tavalyi átigazolási időszakkal már megmutatta, hogy felnőtt a feladathoz, az ideivel pedig eddig egyszerűen lenyűgöz, de nem csak engem, a nemzetközi sajtó is tele van őt ajnározó karikatúrákkal, és cikkekkel. Azt hiszem ez a fenti adatsort végigböngészve nem is kérdés, hogy érdemtelen e vagy sem.

Két nagy kérdés maradt: Az egyik az, hogy ez a nagy mozgolódás azért van e, mert már előre elköltjük Pogba árát, vagy csak egyszerűen ennyire megerősödtünk pénzügyileg. Az a helyzet, hogy én Pogba szájából még sohasem hallottam, hogy el akar menni (márpedig a csapat-policy szerint addig nem adunk el bajnokot, amíg ő maga nem kéri), még Raiola sem mondta, pedig neki aztán mindene a pénz. Sokszor, és sok helyen feljön a Zidane-féle transzferrel való összevetés, amit talán a 21. század legnagyobb húzásaként lehet aposztrofálni Luciano Moggitól. Elképzelhető, hogy Giuseppe Marotta is ki szeretne lépni a nagy előd árnyékából, és megcsinálni a saját szenzációját, amit évtizedekig emlegetnek? Csak a szenzáció most az lenne, hogy ezek után Pogba is marad.

A másik nagy kérdés, hogy ki lesz a Morata űrjét kitöltő csatár igazolás. Fentebb már ecseteltem, hogy a csapat birtokolja jelenleg a világ legjobb hátvédsorát és középpályáját. Ránézésre a Dybala-Mandzukic kettős is borzasztó jól néz ki, de Zaza mögöttük már kevésbé, főleg úgy, hogy csak egyedül van. Láthatjuk, hogy tulajdonképpen idén még nem nagyon költöttünk, és úgy néz ki minden idénre szánt pénzt rászánhatunk az új csatárra, ami egészen merész lehetőségeket ad a vezetőség kezébe, például, hogy Higuainért adjunk ki 94 milliót. Kinek mennyire sok ez, fogalmam sincs, mostanában annyira elszálltak az árak, hogy be sem tudom már lőni egy játékos értékét. Az tény, hogy az argentin tavalyi 36 gólja a Serie A-ban több mint figyelemfelkeltő. Valószínűleg ez kiugró eredmény, de egyébként is 20 gól körül termelt évente, amit stabilan hozott is komolyabb sérülés nélkül. Ez az én szememben már olyan érték, amire érdemes pénzt kiadni. Igen, borzasztóan sok a kért összeg érte, de úgy áll a dolog, hogy ha Pereyra, és esetlegesen fiatalabb játékosok bevonásával valamelyest csökkenteni tudnánk az árát, simán megengedhetjük magunknak. Mai hírek szerint egyébként a Napoli vezetősége miatt a transzfer kútba fullad (még ne engedjük el, messze az átigazolási időszak vége), de jó érzés volt, és le akartam írni, hogy a Juventus arab olajsejkek és pénzes mecénások nélkül is képes kiadni ennyi pénzt egy játékosért.

gonzalo higuain cropped 1mndri0v2t1n11igf638yav47n

Ha nem Higuain akkor kicsoda? Na ez a kérdés már nagyon régóta foglalkoztat. Morata eligazolásának nem is az a legnagyobb veszélye, hogy ő maga elmegy, hanem az, hogy hasonló kaliberű csatár nem nagyon mozdítható, sőt én mondani sem tudnék, pedig látjuk, megvan rá a pénz. Szeretnék egy fiatalt, de mostanában nem nagyon bukkant fel 20 éves „csatáristen” Dybalán kívül, ő pedig már itt van, úgyhogy erre nagyon kíváncsi leszek, de „In Marotta we trust”.

Összegezve tehát eddig ez egy fenomenális átigazolási időszak, és kívánom mindannyiunknak, hogy Pogbát ne kelljen elveszítenünk (az EB formájával szerencsére nem öntött olajat átigazolása tüzére), mert mást biztosan nem fogunk. A fontos info az, hogy erre pénzügyileg jelenleg nincs is szükség, tehát Marotta nem Pogba árát költötte el eddig. Nagyon várom a következő idényt, olyan a hangulatom ezzel a csapattal kapcsolatban, ami valamikor 2004-2005 körül volt utoljára, azt a csapatot pedig akkoriban a világ legjobbjának kiáltották ki. Visszatértünk ide?

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció