dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

falióra

Torinóban is feltámadt a szél

Torinóban is feltámadt a szél

Eljött a szeptember, vége a sokak által szeretett, még többek által utált átigazolási időszaknak. Én magam az utóbbiak pártjára állok. Ez az emberkereskedelem és pénz hajhászat egész egyszerűen felidegesít, ami nyaranta eluralkodik a világ futballjában. De nincs mit tenni ez már a része a focinak, és idény nyáron hosszú idő után újra megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor minden a kedvenc csapatunk körül forog.

Megpróbálok egy picit másfajta bejegyzést írni, mint amit mindenki írna, esetleg írt is már a témáról, mert valószínűleg mindannyian betéve tudjuk az érkezők és távozók névsorát (bár amilyen mozgás idén volt ez egyáltalán nem biztos), így nem megyek mindenkin végig, a teljesség igénye nélkül emelek ki és hallgatok el neveket.

Első sorban Giuseppe Marottát szeretném Isteníteni. Amennyi behatás éri az embert a filmvilágból, meg a romantikus, és kevésbé romantikus sztorikból az olaszokkal kapcsolatban, talán nem is meglepő, hogy bizony van utóda Luciano Mogginak. Egy olyan helyzetben vette át a felelős szerepet az átigazolásokért, amikor valószínűleg olyan játékosok, akik két egyeneset tudnak labdába rúgni messziről elkerülték a csapatot, illetve az eredmények sem jöttek már két éve. A Calciopoli után bíztatónak tetsző ív teljesen megtört, és elindultunk abba az irányba, ahol most a Milan van pl.

Egy szó mint száz, ebben a helyzetben nem volt egyszerű a dolga. Eleinte bele-bele hibázott (Matrinez, Elia, vagy Krasic), de aztán szépen lassan helyére került minden, és a tavalyi átigazolási időszakor csak önhibáján kívül értékelem 8-asra (köszi Vidal), az ideit pedig szintén önhibáján kívül 9-esre (köszi Pogba? – erről majd később). Idén elkezdtük egy picit Bundesligává tenni a Serie A-t, és „leraboltuk” a legnagyobb ellenfelek legveszélyesebb fegyvereit. Ez azért is okos döntés, mert ők tényleg nagyon jó játékosok, és azért is, mert az ellenfeleinket gyengítettük vele – a pénzügyeket most még hagyjuk.

Szóval köszönünk mindent Marotta, vezesd ezt a kormányrudat még nagyon-nagyon sokáig, és jövőre kívánok neked is, és magunknak egy 10/10-es átigazolási időszakot.

Marotta Moggi h partb

Legutóbbi bogbejegyzésemnél ott hagytuk abba, hogy még nem tudjuk mi lesz Pogba sorsa, de reménykedünk, hogy talán marad – vegyük most itt fel a fonalat.

Pogba egészen furcsa jeleket küldött egész nyáron felénk, és a sajtó felé. Az EB után egy percre nem tért vissza Vinovoba, szinte végig Amerikában volt, ahonnan kétértelmű üzeneteket küldözgetett a közösségi médián keresztül. Akkor viccesnek találtam, mert azt hittem „Okos ez a gyerek, cicázik a bolond újságírókkal”. Így viszont, hogy tényleg eligazolt semmit nem ért az egész, sőt talán még rosszat is tett, hiszen arra kényszerítette a Juventus vezérkarát, hogy az utolsó pillanatban próbálja befoltozni az utolsó lyukat ezen a csodás vitorlán.

Azzal, hogy ő lett a világ legdrágább igazolása, szerintem CR után a második labdarugó lett, akinél már beleszámolták, hogy mennyi pénzt hoz majd vissza reklámokkal, hiszen az biztos vele kapcsolatban, hogy nagyon könnyen eladható. Vicces, fiatal, villantott is már valamit a tudásából, azonban pont ez az éve nem sikerült úgy, hogy csupán a játékát tekintve ilyen nagy összegekről lehetne beszélni vele kapcsolatban. Most már kimondhatjuk, nagy volt rá a 10-es mez, és így teljesen értelmetlen is volt neki odaadni – egy évre…. A lövései nem nagyon találtak kaput, és ez még enyhe kifejezés. Talán a középpályán hozta azt, amit elvárnánk tőle, megnyerte a fejpárbajait, adott pár csodás gólpasszt, és voltak jó szerelései is, de ennél többet vártunk azért tőle, mind klubhűség, mind játéktudás tekintetében.

pognowthen

Pogba eligazolása kapcsán nem az fáj, amilyen volt, hanem az, hogy mi lehetett volna. Azzal, hogy visszament a Manchester Unitedbe egyrészt nevetségessé tette régi-új csapatát (komolyan, ki vesz vissza rekordösszegért valakit, akit ingyen engedett el???). Másrészt félő, hogy azt a csodás jövőt is kockára teszi, amit neki jósolnak, hiszen egy ekkora igazolásnál elvárják, hogy valamit visszaforgasson azonnal, erre pedig az MU idei BL-telensége miatt sem képes, illetve erre még a saját játéka sem kész, így nagyon közel áll, hogy egy olyan irányba menjen el, amitől első pályára lépésétől kezdve mindenki tartott – egy reklámarc és semmi több. Erre egyébként Allegri is rengeteg nyilatkozatában kitért.

Mint előző blogbejegyzésemben említettem nem volt szükség Pogba árára ahhoz, hogy a nyár másik szenzációját bejelentsük, és ezt Marotta is lenyilatkozta, de végülis így jövünk ki ismét majdnem 0-ra az átigazolási időszakot tekintve, tehát így írom – Pogba árából jött Higuaín. Első blikkre egy totál balfasz csere valljuk be. Egy korosodó játékost cserélünk egy óriási potenciállal rendelkezőre. De nézzünk rá megint. Egyrészt Higuaín annyira még nem korosodó játékos. Azt mondják egy futballista 27-31 éves kora között van a csúcson, Higuaín 28 évével e szerint a számítás szerint még csak egy évet töltött a csúcson, amit láttunk is – 36 gól a Serie A-ban. Másrészt elképzelhető, hogy Pogbában sincs akkora potenciál, mint amit jósolnak neki, a fejlődési íve jelenleg legalábbis megtorpanni látszik.

Az, hogy 94 millió eurót adtunk ki az Argentinért első blikkre megint óriási baklövésnek tűnik. De ha még egyszer ránézünk, akkor azt látjuk, hogy hozzá hasonló csatár mozdíthatatlan volt, olyan aki pedig már bizonyított is a Serie A-ban egyedül csak ő. Ebben a bajnokságban 10 gólig is nehéz eljutni, erről Matrik, Amaurik, de akár Moraták is mesélhetnének. Az, hogy az új csatárunk 36!-ig jutott tavaly, az valami eszméletlen dolog – látjuk is, még a történelemben senki nem lőtt itt ennyit. Nem mondom azt, hogy mostantól mindig ennyit fog lőni, hiszen a Napoli kb rá épült, de az nekem elég, hogy képes rá, és az megéri a nagy pénzt. Benne kevesebb a kockázat egy új csapat számára (főleg ha az az új csapat Olasz), mint Pogbában, és érte is kifizettek 100+ millió eurót, a bizonyosság pedig az én szememben ér ennél valamivel kevesebbet.

gfx zp9i445wfos01dgz0jeqnmqyf

Nem gondoltam, hogy ekkora mozgás lesz idén, nem gondoltam, hogy ezen a csapaton még olyan rengeteget lehetne fejleszteni, de a Juventus elmúlt 10 éve engem is szűk látókörűvé tett, szerencsére Marottát nem, így a legerősebb kezdőnk ilyesmi lesz idén:

Buffon – Dani Alves; Bonucci; Chiellini; Benatia; Alex Sandro - Marchisio; Pjanic; Khedira – Dybala; Higuaín.

BL-esélyes? BL-esélyes, és azokról még nem is beszéltünk, akik a kispadon ülnek, belőlük is össze lehetne rakni egy 2016-2017-es Serie A bajnokcsapatot.

Idén már nem pitizünk, feltettük a téteket, rá akarjuk rúgni az ajtót a megszokott világrendre Európában, erre pedig minden BL-cím alapját meg is kaptuk – egy nyugodtnak tűnő csoportot, így van egy őszük összecsiszolódni. Tavaly majdnem elég volt, idén picit jobban kell sietni.

018395783 40100

FORZA RAGAZZI!

Előző cikk: « WIN NOW
Következő cikk: Hol az erő? »

#2 PG » 2016-09-10 15:25

Idézet - alexGiCamo:
Remek írás, mint mindig ! Köszönöm ! :-)
FORZA JUVE PER SEMPRE !!!


Én köszönöm a kommentjeidet, és hogy elolvasol! :)
PG
PG

#1 alexGiCamo » 2016-09-08 15:11

Remek írás, mint mindig ! Köszönöm ! :-)
FORZA JUVE PER SEMPRE !!!
+1
alexGiCamo
alexGiCamo

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció