dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

falióra

Mit adhat nekünk Tomás Rincón?

Mit adhat nekünk Tomás Rincón?

Nem nagyon szoktam és nem is nagyon szeretek csupán statisztikai alapon bejegyzést írni, mert nehéz úgy megőrizni a szubjektivitást, én pedig azt szeretem a legjobban abban, hogy írhatok. Azonban mind ismerjük a mondást, miszerint a tények makacs dolgok, és az is igaz, hogy sajnos nem láttam még túl sokat játszani legújabb szerzeményünket – bár ezzel szerintem nem vagyok egyedül.

 Ezek miatt úgy döntöttem, hogy most először támasztom alá szavaimat statisztikákkal a WhoScored.com adatait figyelembe véve. Ami mégis megmarad a szubjektivitásból az az, hogy ezek a statisztikák egyébként alátámasztják a véleményemet.

Mindenki tisztában van vele mostanra, hogy ennek a Juventusnak idén a középpályán van a legtöbb, és legnagyobb baja. Annak ellenére, hogy a nevek jól csengenek valamiért sokat szenvedtünk év elején, és még most sem teljesen zökkenőmentes a játékunk – valami hiányzik. A hiányt én – és szerencsére szemmel láthatóan a Juventus vezetősége is - egy romboló, labdaszerző középpályás képében látja. Ehhez mondjuk nem kell taktikai zseninek lenni, elég a statisztikákra nézni:

Névtelen

Nem tudom mennyire látszódik, a lényeg az, hogy a három kezdő középpályásunk meccsenkénti szereléseinek az átlaga rendre 1,71, 1,6, és 0,81 (ha átlagban vesszük az idényeiket 2013-tól), ami még így is kevésnek tűnik, főleg ha hozzávesszük, hogy egy olyan Pogba hagyta el nyáron a csapatot akinek ez a mutatója a Juventusnál töltött évek alatt minimum kettő volt folyamatosan.

Pogba

Persze egy középpályás megítélésénél nem csak ebből az adatból kell kiindulni, de mivel nekünk látványosan a játéknak csupán ez az eleme hiányzik, és egy idén sajnos nagyon szürke Khedira helyett talán beleférne valakit csak azért tartani a középpályán, hogy labdákat szerezzen. Azért is lenne ez jó pont, mert így Pjanicnak nem kellene olyan sokat foglalkoznia a védekezéssel, csinálhatná amihez nagyon ért, illetve Marchisio játéka is visszatérhetne a sérülése előtt megszokotthoz. Nem félek kijelenteni, egy klasszissal jobb lenne a középpályánk, ami ismét világ elitet jelentene. Ez pedig nem jönne rosszul, ha a Higuain kifizetése miatt kitűzött BL győzelmet, mint célt komolyan gondoljuk…

Itt jön képbe Marotta, mert igazán nagy klasszist januárban megszerezni szinte lehetetlen. A szerencsénk, és egyben szerencsétlenségünk az, hogy egy olyan játékost keresünk, aki jellemzően nem „sztáralkat”, nem róla szólnak a cikkek, és nem kap aranylabdákat. Egy szürke eminenciás kell, aki csendben végzi a dolgát. Köztük is vannak kiemelkedő egyéniségek, egyet mi is nagyon jól ismerünk, de azért általában ők csak megbújnak egy csapatban. Ez az eleme a játéknak nagyon fontos, gondoljunk csak arra, hogy mi történt a Real Madriddal Makelele távozása után, vagy akár a Chelsea-re Essien távozása után, esetleg a Juventusra Pogba és Vidal távozása után.

Így került képbe Witsel (akiről csak a statisztikát mondom el egyelőre: 1,8, de BL meccseken tavaly 2,9, idén pedig 2,4 volt ez a szám, és nekünk ott van leginkább szükségünk segítségre – bár tőle idén már nem várhatjuk), és érkezett most Rincón is. Valószínűleg kevesen követtük az ő pályafutását rendszeresen, valószínűleg keveset tudunk róla. Általában én a Serie A-ból érkező játékosokkal úgy vagyok, ha valamiért megragad bennem a neve annak ellenére, hogy nem követem a pályáját, akkor lehet benne valami. Így voltam Dybalával is, és így vagyok most Rincónnal is. Olvasva olasz portálokat rendre a „Forza Guerriero, Go Warrior”, stb. stb üdvözlésekkel találkozhatunk, amik alátámasztják, hogy egy igazi romboló érkezett.

rincon

(az olasz lapok Davidshoz hasonlítják)

 ezt pedig a statisztikái is alátámasztják:

rincon2

Láthatjuk, szezonról szezonra hozza a meccsenkénti kettes átlagot, általában jóval többet is. Nekünk ez rettenetesen hiányzik, ezért pedig igazán örvendetes, hogy érkezik valaki, aki képes lesz a művészeinknek labdát szerezni.

Érthető hang az minden szurkoló részéről, hogy aggályai vannak amiatt, hogy 28 éves létére még nem fordult meg nagycsapatnál, azonban azt gondolom, hogy a Serie A középmezőnye hemzseg átlagos, vagy annál valamivel jobb romboló középpályásoktól. Talán ez választja ott el igazán a sztárcsapatot a középszertől, hogy míg egy sztárcsapat meg tud fizetni Pjanicokat, Joao Mariokat, Pirlokat, vagy régebben pl. Ronaldinhokat, addig ezeket a középcsapatok nem tehetik meg. Valószínűleg fogtunk egy olyan középpályást, akire eddig nem sok fény vetült, a számunkra szükséges teljesítményt egy Genoában is hozta, és most kezébe kapja élete lehetőségét. Ez már több kell, hogy legyen, mint sima motiváció, ettől valószínűleg megkétszereződik benne az akarás.

Az én szememben egy kérdés maradt: „Persze, hogy a Genoában képes volt ennyit szerelni, hiszen rengeteg támadás megy át a középpályán egy gyengébb csapatnak, nálunk viszont ez nem lesz így, így talán érthetőbb is, hogy a jelenlegi középpályásaink csak ennyit szerelnek.” Erre az aggályomra a pozíció etalonja és talán egyetlen világsztárja, Arturo Vidal adott választ (a 6. oszlop a szereléseké):

vidal

(neki csak a Juventusos idényeit szedtem ki)

Bizony itt is lehet óriási számokat hozni. Rincón, ha ennek csak a fele sikerül, nagyon elégedett leszek veled.

FORZA GUERRIERO!

#2 PG » 2016-12-31 14:49

Idézet - alexGiCamo:
Szuperül összekalapáltad ezt is, mint rendesen !
Gratulálok, szép munka és köszönöm ! Az egész éves munkádért hálás köszönet !
Boldog új évet !
FINO ALLA FINE !!!


Köszönöm a kedves szavakat, Boldog Új Évet neked is! :)
PG
PG

#1 alexGiCamo » 2016-12-31 12:13

Szuperül összekalapáltad ezt is, mint rendesen !
Gratulálok, szép munka és köszönöm ! Az egész éves munkádért hálás köszönet !
Boldog új évet !
FINO ALLA FINE !!!
+1
alexGiCamo
alexGiCamo

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció