dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

mezbazár

Miért Alex Sandro a szezon embere eddig a Juventusnál?

Miért Alex Sandro a szezon embere eddig a Juventusnál?

Hihetetlen, de igaz, máris a 2016-17-es bajnokság felénél tartunk! Eddig ez egy elég furcsa szezon, de lassan-lassan beindulni látszik. Pár dolog változott, de a főbb csapásirányok között régi és már megszokott eseményekkel találkozhatunk. Kiszenvedett győzelmek, idegesítő gólok rögzített helyzetekből, néhány játékost szidtunk, néhányat Istenítettünk, rengeteg sérülés, zűrzavar a mercato körül, és a séta a serlegért év végén. Ez mind ismerős már évek óta…

 Most, hogy már majdnem a féltávnál járunk, itt az ideje néhány következtetést levonnunk. A szavazás alapján az indiai Juventus drukkerek nagy fölénnyel (43%) Alex Sandrot választották az idény eddigi legjobbjának. Messze-messze lemaradt mögötte Gonzalo Higuain (17%), és Mario Mandzukic (13%).

Ezek között a szavazatok között voltam én is, így engedjétek meg, hogy kifejtsem, szerintem miért is a brazil az idény eddigi MVP-je nálunk.

Emelkedő röppálya

Tavalyról mindenkinek megmaradhatott a kép, hogy Sandro inkább a támadások segítésében jobb, sokat harcol Evrával a kezdő pozícióért, de a mester még a franciát erőlteti. Az volt a nagy kérdés, hogy képes e a jövőben védekezésben legalább hasonlót nyújtani, mint Evra, és ezzel képes lesz e átvenni az állandó kezdő pozícióját.

1

Mindenki nagy örömére idénre kezdőt faragott Allegri belőle a Serie A küzdelmeire. A Bajnokok Ligájában még sokszor a biztonsági játékot preferálta a Juventus, ezért biztosabb volt Evrával kezdeni, de a Porto ellen már megrökönyödést keltene, ha nem Alex Sandroval állnánk fel.

16-szor volt a kezdő sípszótól kezdve a pályán, és csak egyszer csere a Serie A-ban, ez komoly előrelépés a tavalyi mindössze 15 kezdésével. Meglepő módon már most pontosan annyi percet játszott, mint tavaly egész évben, egészen pontosan 1490-et.

A védekezést tekintve a játéka szemmel láthatóan fejlődött tavalyhoz képest, megmutatva, hogy idénre már beilleszkedett, és felvette az olasz bajnokság tempóját.

A szerelési kísérletek száma 2.2-ről 2.9-re emelkedett meccsenként, és ezeket 1.8 helyett 2.4-szer fejezi be sikeresen. 2.2-szer csen labdát a tavalyi 2-höz képest.

1.8-szot tisztáz 1.6 helyett, és 1.6 fejpárbajt nyer 1.5-höz képest. Fejlődött blokkolásban is, ez 1.1, 0.6 helyett.

Ezek a statisztikák egy egyértelműen felfelé ívelő fejlődési görbét mutatnak. Ha csak a játékát nézzük, nyilvánvaló, hogy nagyon kemény ellenfele minden felé haladó szélsőnek, és már talán csak a helyezkedésén van némi csiszolnivaló. A sebessége és az állóképessége tökéletessé teszi posztjának ellátására.

A baloldal dominanciája

Ami különlegessé teszi, az az, hogy az idénre már nagyon jó védekező játék mellett a támadások segítésével is állandóan terrorizálja az ellenfelet a baloldalon. A beadásainak a száma ugyan csökkent 1.8-ról 1.5-re, de az nyilvánvaló, hogy ez még mindig egy magas szám egy szárnyvédőtől. Érdemes még feljegyezni, hogy ezek a statisztikák a WhoScored.com-ról vannak, nekik pedig egy kemény definíciójuk van arra, hogy mi számít beadásnak és mi nem. Önmagában képes elképesztő mennyiségű munkát végezni meccs közben, és ezt nagy sebességgel, és állóképességgel kombinálja. Ezek a képességek a pálya mindkét szélén veszélyessé teszik.

Érdemes azt is feljegyezni, hogy az olasz klubok mostanra már külön készülnek rá. Erre nagyon jó példa a decemberi Roma elleni meccs, ahol a jobb szélső Gerson, és a védő Rüdiger szinte csak a védekezéssel foglalkoztak, hogy valahogy kiegyenlítsék az Alex Sandro okozta állandó veszélyt. Még a halálos fegyver, Mohammed Salah sem volt képes életet lehelni a Roma jobb oldalába a második félidőben.

2

Sandro passzolási képessége is komoly fejlődésen ment keresztül, 36.2-ről 48.2-re emelkedett, és ezeknek a sikeressége is emelkedett 0.7%-ot, 84.7-re. Ez lenyűgöző, figyelembe véve, hogy a passzainak nagy része nem alibi, előrefelé megy mind. Ez nagy bátorságra vall, tekintve a fontosságát a védekezésben.

3

Sandro passzolta idén a csapatból a legtöbbet sikeresen, 676 passzal. Ő az egyetlen Juventus játékos az első 30-ban az egész Serie A-t tekintve ebben a mutatóban (bár mostantól összeállhat Rincónnal, akinek ez a mutatója 669). Ez azzal is magyarázható, hogy Bonucci, Chiellini, Dani Alves, vagy Marchisio rengeteg meccset hagyott ki sérülés miatt.

Mario Mandzukic és Gonzalo Higuain térnyerésével a hosszú passzainak a száma is megnőtt 2-ről 4.6-ra. Ezzel szinte kézben jár, hogy a kulcspasszok száma is emelkedett 2.1-re 1.9-ről. Ő a legelső ebben a mutatóban a Serie A védői között. Mindezekből ugyanúgy következik, hogy ő teremtette a legtöbb lehetőséget a csapattársai előtt a gólszerzésre, összesen 35-öt (Ebben a mutatóban azért ott lohol a nyakán Miralem Pjanic (34-gyel)). Ez az adat még impozánsabb, ha a liga többi helyzetteremtésért felelős játékosával összevetjük.

Sandro 35-ös száma több, mind Callejon és Insigne (33-33) számai, és csak Candreva (38), Hamsik (40), Alejandro Gomez (41), és Salah (47) előzi meg, ami egészen elképesztő figyelembe véve ezeknek a játékosoknak a pozícióját és a kötelességeiket a mérkőzéseken.

Egy góllal és három assziszttal a játéknak abban az elemére is hatással van, ami a leginkább számít: a gólszerzésre. Ezekből a statisztikákból láthatjuk, hogy Sandro már most egy komplett játékos. Egész nyugodtan a liga legjobb szélsői közé sorolhatja magát, és a kémia a Juventus többi védőjével csak még veszélyesebbé teszi. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a Juventus nem az a csapat, aki rengeteg energiát fektetne a széljátékra, ennek ellenére ő lett az első számú kreatív ereje a csapatnak. Pjanic számait is sokszor segíti a pályán nyújtott teljesítményével, ennek ellenére rengeteg mutatóban még megelőzi őt. A játéka arra készteti a többi csapatot, hogy az oldalán inkább csak a védekezésre figyeljenek.

Záró gondolatok

Tegyük félre a statisztikákat, ez egy nehezen induló szezon eddig számunkra. Még mindig keressük a játékunkat, folyamatban van Pjanic és Higuain beépítése, és a Pogba után hagyott űr feltöltése. Dybala sérülése is sokban visszavetett minket. A középpályánk is ingatag volt, ezt Marchisio visszatérése valamelyest orvosolta. A védekezésünk sem tűnik olyan áttörhetetlennek, mint tavaly, elég sok gólt kapunk az utóbbi időben. És, hogy még mindig az „Ördög Ügyvédjét” játsszam, kb az összes védőnk volt már sérült idén, és egyedül Rugani mutat valamilyen konzisztenciát játékban és erőnlétben.

Az egész csapat zűrzavaros volt, rengeteg játékossal, akiknek nem a saját pozíciójukban kellett játszaniuk. Az egyetlen biztos pont Sandro volt a baloldalon, aki mindig hozta a fent felvázolt teljesítményt, és fejlődést. Neki van a WhosScored.com szerint a legjobb értékelése a csapatban (7.59). Számomra ezek után nem kérdés, hogy kit szeretnék a bal oldalunkon látni a nagy meccseken, és azt gondolom, hogy teljesítményével erre rá is szolgált. Ő az én választásom a szezon eddigi játékosa címre. A csapatban betöltött fontosságát tekintve pedig abszolút felért Marchisio, Buffon, és Dybala szintjére.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a csapatunkban tudhatjuk, és még elég fiatal ahhoz, hogy tovább fejlődjön, ami ijesztő lehet a többi csapat számára, előtte nincsenek határok.

 

 

 

Forrás: http://www.blackwhitereadallover.com/2016/12/31/14133450/juventus-player-spotlight-alex-sandro-2016-serie-a-first-half-mvp

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció