dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

mezbazár

Hová tűnnek a legendák?

Hová tűnnek a legendák?

Mint arról megannyi portál, nyomtatott sajtó és a média is beszámolt, a Barcelona brazil támadója, Neymar idén nyáron a fogasra akasztotta gránátvörös-kék mezét és a francia fővárosba tette át székhelyét.

 Az átigazolás önmagában meglepő, hiszen sok futballrajongó szinte elképzelhetetlennek tartotta a brazil távozását, hiszen ő volt az „MSN” néven elhíresült támadó trió egyik meghatározó játékosa. A játéktudása és reklámértéke miatt a Barcelona egyik arcává vált az elmúlt években, ráadásul a szerződésében rögzített kivásárlási ár még a mai elszabadult átigazolási piacon is kifizethetetlen összegnek tűnt.

Azonban jött a PSG és kifizette a 222 millió eurós kivásárlási árat és pont. Sokáig Zinedine Zidane tartotta az átigazolási csúcsot egy olyan korban és piacon, ami még talán a játékos valódi értékét tükrözte. Teltek az évek és egy nagyon fiatal srác csatlakozott a Juventushoz, akit ingyen sikerült a torinói csapathoz csábítani, majd folyamatosan beépítve a gárda egyik meghatározó alakjává vált. Ő volt Paul Pogba, aki talán megnyitotta az eszeveszett átigazolási díjak folyosójának ajtaját.

Immáron ismert, hogy az átigazolási piac következő mérföldköve a brazil Neymar nevéhez fűződik, hiszen az átigazolási díjából kétszer lehetne felépíteni a Juventus stadionját a megfelelő személyzet alkalmazásával együtt.

Az olyan szurkolóknak,-klubtól függetlenül-akik Del Piero, Totti, Maldini, Zanetti és Raúl játékán nőttek fel és szerettek a labdarúgásba, azoknak nehéz elfogadniuk, hogy a klubhűség fogalma lassan eltűnik a futball világából. Akiknek neve ma is összefonódik egy adott klub nevével, azok is a régebbi idők futball közegének „termékei”.

Az európai foci tradíciója nagyon régre nyúlik vissza, hiszen az első labdarúgó klub 1857-ben alakult, majd közeledve az 1900-as évekhez egyre több és több csapatot alapítottak Európa-szerte. Az angol bajnokság kezdetéhez egészen 1888-ig kell visszamenni az időben, majd egyre több ország alakította ki saját pontvadászatát az 1900-as évek elején.

Kínában az első klub 1951-ben jelent meg, azonban profi bajnokságot csak 1994-től rendeztek, majd 2004-ben alakították át a jelenlegi lebonyolítási rendszerűvé. Az Egyesült Arab Emírségekben az első bajnoki kiírás 1973-ban vette kezdetét, azonban ezt csak 2001-ben ismerte el, mint bajnokságot a szövetség.

Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: a Közel-Kelet és a Távol-Kelet labdarúgása nem kis túlzással, 100 évvel később alakult, mint a sportág európai megjelenése és bajnoki kiírásai. Ez a 100 esztendő bizony szükséges a hagyományok megteremtéséhez, illetve egy klub identitásának megtalálásához. Lehetne sorolni a nagy klubokra jellemző vonásokat, azonban mindegyiknek egyénisége van és nem pedig tömeggyártott cikkek.

Más a Real Madridé és a Juventusé. Lehetne sorolni, de kijelenthetjük, hogy mindegyik egylet külön hagyományokkal és identitással bír. Mi abba szerettünk bele, amikor Raúl nézett farkasszemet Monteróval vagy amikor Del Piero akart túljárni Fernando Hierro eszén. Vagy amikor éppen Francesco Totti és Del Piero fogott kezet a mérkőzés előtt a kezdőkörben.

Az igazi futball az, amikor egy, jobb esetben több arc azonosul egy klub címerével és nem pedig fordítva. Talán érdemes lenne egy statisztikát készíteni, hogy az írásban taglalt átigazolás után mennyi rajongó vallja majd magát PSG-drukkernek, hiszen valójában Neymar a kedvenc és nem a Barcelona vagy a PSG. Az igazi futball az, amikor a szurkolók zászlaján nem csupán a klub címere látható, hanem annak a bizonyos játékosnak az arca, akinek neve egybeforrott a klubbal. És ebből mi következik? Elismerés. Az igazi futball korában klubhovatartozás nélkül megtapsoltuk a csapatok ikonjait. Legjobb példa erre, amikor Del Piero kétszer is bevette Casillas kapuját a spanyol fővárosban, majd a lecserélését követően az egész Bernabéu felállva tapsolta a Juve tízesét. Ezt hívják labdarúgásnak…

Az európai foci rossz irányba halad, hiszen a Közel-és Távol-Keletről érkező befektetők szinte felrúgják az általuk kiszemelt klub hagyományait. A kicsit is többet nyújtó játékosban nem a tehetséget látják, csupán egy árucikket, egy terméket.

Sajnos a mai fiatal szurkolói generáció, akiknek még nincs kiforrott személyiségük, leginkább ők hajlamosak egy játékosnak szurkolni és nem pedig az adott csapatnak. Személyes tapasztalat, -hiszen testnevelő vagyok-hogy a nebulók az első félévben sokan Barcelona-mezben és különböző katalán címerrel ellátott sportfelszerelésben érkeztek az öltözőbe, majd a Juventus-Barcelona 3-0 után előkerültek a Real Madrid relikviák…A legemlékezetesebb tapasztalatom az volt, amikor a tanítványom Messi mezében gólt szerzett, majd Ronaldo felugrásból terpeszállásba érkezéses gólörömét prezentálta.

Mi, akik minden nap a mókuskerékben futunk napi 8 órán keresztül, majd ezen felül az otthoni teendők szakadnak a nyakunkba, mi másképpen látjuk ezt. Miért is? Mert annak idején részünk volt egy olyan élményben, amit a Juventus adott nekünk és innentől kezdve szeretjük az Öreg Hölgyet.

De mi a helyzet magukkal a labdarúgás „munkásaival”? Ők teljesen máshogy látják a világot, mint mi. A karrier a fontos, amit persze meg lehet érteni, azonban példának okáért Pogba sem szorult banki kölcsönre Torinóban. De ügynöke csupán jót akarva ügyfelének azt tanácsolta, hogy térjen vissza Angliába. Persze mindezt önzetlen, csupán az ügyfél érdekeit szem előtt tartva tanácsolta, nem azért, mert a transzfer után megvásárolta Al Pacino villáját…

Összegezve a leírottakat, a fiatalabb labdarúgóktól már nem biztos, hogy elvárás lehet, hogy egy rangadón, abban a 90 percben elvégzett munkája során lássuk a csapatára jellemző vonásokat. Jogos elvárás lehet velük szemben, hogy azonosuljanak a klubbal?

Ha az UEFA nem szab gátat ennek az eszeveszett piacnak, akkor elérkezik az idő, amikor a klubokból eltűnnek az ikonok és a legendák, helyüket pedig az eurómilliós sztárok veszik át egy-két szezon erejéig…

Fino alla fine, Forza Juventus!

#2 mikulalaci » 2017-08-07 19:04

Ha felnő a feladathoz,akko r hosszú év remek teljesítmény után Rugani lehetne a következő klubikon!
+1
mikulalaci
mikulalaci

#1 Stark » 2017-08-07 16:45

Olyan korban élünk,ahol a pénz diktál mindent és nem csak a fociban.
Juvéban is "ki fognak halni" az utolsó legendák(Buffon ,Barzagli,Chiel lo,Marchisio),u tánuk kiket mondanátok leendő legendának?Elsz omorító.
+1
Stark
Stark

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció