dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

A Juventusnak meg kell találni a középutat

A Juventusnak meg kell találni a középutat

Gaby McKay, a football-italia blogírója szerint a Juventus a védelemben és a támadásban váltott, de nem találta még meg a megfelelő egyensúlyt a középpályán, amely a legfontosabb lenne a tökéletes működéshez. Szerinte a középpályával kell foglalkozni.

A buddhista hagyomány szerint a megvilágosodás útja a „középút”; nem az érzéki engedékenység, sem az öngyilkosság. Az egyik vagy a másik szélsőséghez való elmozdulás önmaga korlátozódását eredményezi, mivel egyik esetben sem teljesedhet ki az emberi lét.

A labdarúgás nem lehet élet-halál kérdése, noha egyesek azt mondják „ennél sokkal fontosabb”, de mi is valójában ez a gyönyörű játék, ha nem a mindennapi élet megpróbáltatásai által létrehozott mikrokozmosz? Az öröm, a bánat, a vereség, a harag, amelyben a futballszurkolók átmennek mindezeken és még több érzelmen a 90 perc alatt és természetesen a legjobb csapatok teljesen kiegyensúlyozottak a támadásban és védekezésben, a cinizmus és  a szépség, valamint a megérzés és a gyakorlatiasság terén.

A Juventus minden tekintetben Európa egyik legjobb csapata. A Bianconeri az utolsó hat szezonban hangos sikereket ért el, megnyerte a Scudettót, megnyerték az Olasz kupát és az utóbbi három évből kétszer Bajnokok Ligája-döntőt játszottak.

Amíg a Juventust azzal vádolták, hogy védekező csapat, lélektanilag is valóban unalmasak voltak sok csapathoz képest, de, hogy mégis sikeresen szerepeltek, az a félelmetes BBC védelemnek köszönhető: Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini a háttérben Gigi Buffon támogatásával.

A Real Madrid elleni Bajnokok Ligája döntőjében elszenvedett 4-1-es vereséget követően az Öreg Hölgynek feltett szándéka lett, hogy európai dicsőséget szerezzen. Távozott a klubtól Bonucci a Milanhoz és Dani Alves a Paris Saint-Germainhoz. A nyári átigazolások során a támadó szekció erősítésére összpontosítottak és Federico Bernardeschi valamint Douglas Costa érkeztek Max Allegri támadó tervének megvalósítására.

Bizonyos értelemben ez kifizetődött a Juventusnak, mert 37 gólt értek el az első 13 játéknapon. Az összes meccsen kapott 19 gól megbocsájtható, ha ez a kiváló támadójáték közelebb hozná a csapatot az európai elithez. Sajnos azonban figyelmen kívül lett hagyva a „középút”, vagyis ebben az értelemben a középpálya.

A Barcelona elleni meccsen Allegri láthatta a közel 200 milliós támadó szekciót Gonzalo Higuaín, Juan Cuadrado, Paulo Dybala és Douglas Costa alakjában. A pálya másik végén Buffonnak alig volt menteni valója, még Leo Messi bevetése után sem.

Azonban a Juve nem tudott nyerésre játszani, mert a középpályán nem volt meg az egyensúly.

Allegri döntése, hogy átvált a 4-2-3-1-re a középpályán, tavaly nagyon bejött, de a Real Madrid és más nagy csapatok ellen ebben a szezonban erőtlennek tűnt.

A Barca ellen Miralem Pjanic társa Sami Khedira volt, aki nem tudott olyan intenzitást és nyomást gyakorolni, amivel a Barcelona ritmusát megzavarta volna. Ahogy telt az idő, három középpályást is behozott: Rodrigo Bentancur, Claudio Marchisio és Blaise Matuidi személyében.

A Bianconerinek nem szenved hiányt tehetséges középpályásokból, de Barcelona elleni két találkozó, valamint a Sampdoria és a Lazio elleni vereségek azt jelzik, hogy a három emberre van szükség a pálya közepén.

Az látható, hogy a Higuaín-Dybala páros, a Benevento és Sassoulo ellen hatásosak, de a Barcelona ellen nem, ha a Juventusnál csak 38%-ban van a labda és soha nem jut el hozzájuk.

A 4-2-3-1-finom és meglepő megoldás volt tavaly, de Allegrinek ezáltal helyet talált a Dybala-Cuadrado-Higuaín-Mandzukic kvartettnek. Az edző is „őrült ötlet”-nek tartotta, de végül is ez a felállás a bajnoki címhez és a Bajnokok Ligája döntőjéhez vezetett. Talán még elég lehet egy hetedik Scudetto-hoz – bár a torinói óriások nagyobb kihívás előtt állnak ebben a szezonban, mint valaha, -  de vajon elég lehet-e a Bajnokok Ligája sorozatában?

A Juve most az Olympiakos ellen játszik és nyernie kell, de még ha ez sikerül is, nem úgy néz ki, mint egy olyan csapat, amely mindenre képes.

Hogyan növelheti az egyensúlyt a középpályán, anélkül, hogy Dybalát elmozdítaná? Hogyan oldja meg Mandzukic helyét Higuaín mellett, ha nem a bal szélen játszik?

Allegrinek új „őrült ötletre” van szüksége, ha meg akarja találni az egyensúlyt a középpályán és sikeres akar lenni Olaszországban és Európában egyaránt.

További információk

  • Forrás: football-italia.net

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció