dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Mi a közös az idei Milanban és a 2015-16-os Juventusban?

Mi a közös az idei Milanban és a 2015-16-os Juventusban?

Az olvasó egyből rávághatná: „Semmi,” és ezzel sokan egyet is értenének, de azért érdemesebb kicsit megvizsgálni a két csapatot.

A Milan Montella kirúgásával gyakorlatilag elismerte: válságban van a csapat. Ez viszont egyáltalán nem az edző hibája, és valószínűleg a közeljövőben is bukdácsolni fognak a piros-feketék. Miért? Nos, nézzük meg, mi történt Torinóban 2015 nyara után.

A 2014-15-ös szezont a Juventus duplázással, és Bajnokok Ligája döntőjével fejezte be, szóval elég sikeres volt. Ezután csak nagyon kevesen gondolták volna, hogy a következő szezon első néhány hónapjában pocsék eredményeket fog elérni a bajnoki címvédő. A 10. fordulóra már 11 pontos hátrányt szedett össze a Bianconeri az akkori listavezető Romával szemben. Ezután jött a Torino elleni, sorsfordító meccs, amit Cuadrado késői góljával nyertünk meg 2:1-re, majd zsinórban 15 bajnokit húztunk be, így visszakerültünk a minket megillető vezető pozícióba. Az igen göröngyös útnak több tényezője is volt.

A legfontosabb oka a már-már katasztrofális kezdésnek a keret felbolygatása volt. A kezdőből három alapember (Pirlo, Tevez, Vidal) távozott. Ők viszont csak a nagy nevek voltak; rajtuk kívül klubot váltott Llorente, Matri, Storari, Ogbonna, Pepe, Coman és Isla is. Eközben az érkezők oldaláról jött Dybala, Khedira, Mandzukic, Rugani, Neto, Zaza, Sandro, Cuadrado, Lemina és Hernanes, akik közül 4-5 kezdő volt az idény nagyrészében. Ez a játékosmozgás nagyon intenzív: egy keret egy ilyen „sokkhatás” után kicsit megrendül, először össze kell szoktatni a csapatot, csak utána lehet eredményeket várni. A legnagyobb változás a támadósorban történt: csak egy olyan csatár volt, aki nem 2015-ben igazolt a Juvéhoz: Morata, 2014-ben… Továbbá, a 27 fős keretből csupán 11 volt az, aki ennél előbb jött, közülük is csak a BBBC volt stabil kezdő (esetleg még Marchisio). Ez azt jelentette, hogy a védelem összeszokottságával nem volt gond, a középpályán és a támadóharmadban a harmónia hiánya senkit sem érhetett váratlanul.

Kisebb mértékben „saras” a rossz eredményekben Allegri. Amikor 2014-ben szerződést kötött a Bianconerivel, a mester gyakorlatilag egy kész csapatot kapott át Contétól. Nem is kellett idő az összeszokáshoz, hiszen minden ment a régi kerékvágásban, csak egy másik edző alatt. Eközben Allegri bizonyította, hogy ebből a keretből is képes kihozni a maximumot, amivel eljutott a triplázás küszöbére. 2015-ben azonban el kellett kezdenie felépíteni a saját Juventusát, igazából ekkortól lehet tényleg azt mondani, hogy ez az ő csapata. Nyilvánvalóan már megvolt számára is egy alap, de igazán innentől kezdve látszik a keze nyoma elsősorban.

Miért írom ezeket most le? Mert a Milan hasonló helyzetbe került. Az elvárttól alulmaradó eredményeknek három faktora van: az eszeveszett átigazolások, Montella és Bonucci.

A Rossoneri a nyáron 11 játékost vett, négyen érkeztek kölcsön, nagyrészük kiszorítja a kezdőből az előző szezon favoritjait, és 28 (!) focistától váltak meg (ezek jelentős része fiatal olasz). Itt nemhogy harmóniáról, alapról sem lehet beszélni, hiszen az egyetlen stabil kezdő, aki nem idén igazolt át, a kapus Donnarumma. Jól mutatja ezt az is, hogy a csapatkapitány az idén igazolt Bonucci. Ha a sokkal jobb erőkből álló Juventusnak egy felborult kerettel novemberig kellett idő, hogy összeszokjanak, akkor egy konkrétan teljesen kicserélt Milannak miért kéne kevesebb? Sőt, miért ne kéne egy egész szezon? A jó nevek még nem garantálják az azonnali, jó eredményeket.

A második aspektus Montella. Tavaly egy viszonylag összeszokott kerettel lett hatodik a bajnokágban bejuttatta csapatát az Európa Ligába, egy ideig még a Juventus fő üldözőjévé tette a Milant. Ezek szép eredmények, hiszen a Rossoneri nem tudott annyi nagy nevet felsorolni, mint mondjuk a Bianconeri. Viszont most nagy nevek érkeztek, Montellának pedig még nem igazán volt dolga ilyen sztárokkal. Ez a rutintalanság most úgy néz ki, visszaüt, de ennek ellenére muszáj hangsúlyoznom, szerintem egy jó edző, és hiba volt kirúgni. Nyilván nem egy Allegri, de még fiatal, és a legtöbb klubjától sikeresen távozott. Gattuso még talán nála is rutintalanabb, és az eredményei messze nem olyan meggyőzőek, mint elődjéé: Az eddigi négy felnőtcsapatából kétszer menesztették, egyszer pedig felmondott, csak a harmadosztályú Pisával ért el sikereket. Az egyetlen (egyébként nem kis) előnye az, hogy sokkal jobban ki tudja ismerni magát a klub háza táján, lévén játékosbeli múltja miatt. Ez viszont nem biztos, hogy elég lesz.

Végezetül Bonucci. Azt még a legelfogultabb milanos is belátja, a rutinos védő messze nem hozza azt a formáját, amit eddig a Juventusban az emberek megszokhattak. Ennek oka egyszerű: új környezet. Bonucci az elmúlt 6 évben a kifogástalanul működő BBC-nek volt a tagja. Egy rendszerben játszott, amit megszokott és magáévá tett. A Milanban ilyen rendszer nincs. Először is, a hátsó alakzat messze nem olyan összeszokott, mint azt a védő eddig megszokhatta. Másrészt, már nem Barzagli és Chiellini, hanem Romagnoli és Zapata mellett kell védekeznie – azért ez elég erős minőségi váltás.

Miért ír erről egy Juvés oldalon egy Juve drukker? Nos, azzal, hogy a Juventusnak szurkolunk, az olasz focit szeretjük leginkább. Az olasz foci pedig jelenleg egycsapatos, kicsit unalmas is. Jót tenne Itáliának, ha a Bianconerin kívül lennének még csapatok, akik nemzetközi színtéren is képes maradandót alkotni. Minél több, annál jobb: ezalól a Milan sem kivétel.

1986-ban Berlusconi megvette az akkor már a másodosztályt is megjárt, csőd szélén álló Milant. A Rossonerit visszavezette a győztes útra, a következő bő 20 év a csapat legsikeresebb időszaka lett, de még akkor is kellett egy év, hogy bajnokok legyenek. Az új impulzussal, a kínai tőkével ez újfent lehetséges, ha nem is ennyire hosszútávon, egy rövid ideig mindenképp méltó riválisa lehet a Juventusnak.

Természetesen semmi, így a piros-feketék bukdácsolása se tarthat örökké. Hasonló utat járt be az Inter is egy évvel korábban, tavaly jöttek a nagyobb nevek, az eredmény egy kínos hetedik helyezés. Idén pedig szárnyalnak.

A Milan jó lesz. Jövőre.

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció