dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Én Allegrivel, ki ellenem?

Én Allegrivel, ki ellenem?

Figyelem, a cikk a nyugalom megzavarására alkalmas tartalommal rendelkezik, és semmilyen felelősséget nem vállalok az olvasása közben elszenvedett testi/lelki sérülésekért!

Nem igazán szoktam ilyen okfejtésekbe belemenni (ha mégis, akkor csak a JDK-ban), főleg nem egy blog keretében, hiszen ezt meghagyom PG szerkesztő kollégámnak, de a szombaton látottak és az utána olvasott vélemények kihozták belőlem ezt az írást.

Ahogyan a címből kiderülhetett, teljes vállszélességgel kiállok Allegri döntései mellett, mert úgy érzem, az idő, rendre őt igazolja. Voltak kételyeim, de ez a kilenc nap mindet porrá zúzta.

A tegnapi meccset szurkolótársaimmal együtt nagy izgalommal vártuk, a JDK-ban hatalmas volt a nyüzsgés, mentek a találgatások, véleményütköztetések. Hozzájuk hasonlóan nekem is megvolt a saját álláspontom a találkozót illetően:

A megfelelő pillanatot kiváró, amikor aztán az áldozata gerincét egy mozdulattal kettéroppantó vadállatot vártam a pályára, s hellyel-közel ezt is kaptam.

Elment-e az eszem? Ha tovább olvasod, megtudhatod.

A préda mozgásának elemzése már a kezdősípszó előtt megtörtént. Allegri lesakkozta, miként tudja az Inter egyetlen jól működő rendszerét úgy semlegesíteni, hogy közben a támadásokra is maradjon energiája a csapatnak. A 4-3-3-as hadrend kialakítása, Dybala-Costa-Sandro mellőzése, Matuidi-Mandzukic-Asamoah bevetése, a szélek duplán levédekezése, Higuaín beáldozása – ezek mind része voltak a tervének.

De ne szaladjunk ennyire előre.

A cardiffi BL-döntőben elszenvedett vereség rámutatott a Bianconeri egyetlen nagy hibájára, mégpedig a minőségi cserék hiányára (nyugi, ez csak egy pici kitérő, nem innen kezdem okfejtésemet, de a végén fontos lesz). Ezt a nyáron igyekezte is orvosolni Marotta és igazoltunk egy Douglas Costát, egy Federico Bernardeschit és egy Matuidit.

allegriujcsillagosvizjel03

Eddig a meccsig is kiválóan lett forgatva a csapat, néha túlzónak tűnt a rotálás, ám az elmúlt 9 nap eredményei azt bizonyították, hogy Allegri érti a dolgát.

Egy pillanat erejéig tekintsünk vissza a Napoli elleni találkozóra. Itt azt a bizonyos gerincet már a 13. percben elroppantotta a fenevad. Idegenben, egy az Internél is technikásabb csapat ellen, sorsdöntő BL-találkozót megelőzően, sérülésekkel tűzdelt csapattal Allegri mégis falat emelt az Insigne-Mertens-Callejon trióval szemben, s egy korai gólnak köszönhetően kényszerhelyzetbe, majd görcsössé válva véletlenül sem tudta hozni azt a játékot a hazai gárda, amitől eddig olyan sikeresek voltak.

Egy átlag szurkolónak valóban nézhetetlen volt a Juventus játéka, de aki ismeri Allegrit, az tudja, hogy ha kell, akkor könyörtelen célfutballra képes a csapatával, amit ezúttal is bizonyított. Csúnya volt, de Juve szurkolók számára mégis szemet gyönyörködtető, ahogyan a Napoli habzó szájjal teljesen céltalanul, megbénulva adogatta körbe a labdát. Látszott Allegri milyen tudatosan építette fel ezt a találkozót. Tudatos volt a korai gól, tudatos volt a terület átengedése, tudatos volt a három védekező középpályás pályára tétele és tudatos volt Costa kezdőbe állítása. Minden pillanatot előre megkomponált a Mister.

Íme, a találkozó kezdőjében szerepelt játékosok pozíciói a mérkőzés során (hőtérképük alapján), bal oldal Napoli, jobb oldal Juventus:

jatekospozicioknapolijuve01

Szépen látszik, hogy Dybala volt a kapocs Higuaín és a csapat többi része között (ez fontossá válik a továbbiakban).

Ezt követően jött az Olympiakosz, amely szívós ellenfél lehet hazai pályán. Allegri itt már más eszközökhöz nyúlt. Feltette a pályára a tavaly is jól bevált, támadó szellemű 4-2-3-1-es felállást, Costát és Sandrót preferálva Mandzukic és Asamoah helyett a bal szélen. Be is jött. Costa életveszély volt, Sandro (pocsék formája ellenére) felment és gólpasszt adott Cuadradónak. Itt nem volt szükség a középpályás védekezésre, itt a csapat gyorsaságát, lendületességét használta ki Allegri, amely legszebben az első gólunknál mutatkozott meg. Itt is Allegri elképzelése szerint alakult a találkozó.

Aztán jött a veretlen, kék-fekete alakulat, amelyben Icardi egymaga 13 pontot hozott az Internek, miután csapata góljainak felét ő szerezte (16). A Nerazzurri számára tökéletes hangolódásként szolgált a Chievo elleni 5-0-s meccs (azt már kevesen vették figyelembe, hogy az a Chievo előtte három nappal az Olasz kupában lépett pályára, így teljesen enervált volt a kiscsapat), míg a Juve hét közben Athénba repült sorsdöntő BL-meccset játszani. Ugyan Icardi perdöntő Spalletti csapatában, de a két szélső (Candreva, Perisic) nélkül, akik tömték labdával, mit sem ér. Jól mutatja ezt, hogy ketten 13 gólpasszt számláltak 15 meccsen.

Allegrinek adott volt a feladat.

Lezárni a pálya két szélét, középre kényszeríteni az Inter játékát. Milyen egyszerűnek hangzik ez így, de kivitelezni már koránt sem az. Padra kellett tenni a remek formában lévő Costát, a közönség kedvenc, számos sztárcsapat által körbeudvarolt Dybalát és mellette kényszerűségből Buffon sem lehet ott a kapuban.

A brazil szélső kiváló formát mutatott, ám az elmúlt négy meccsen folyamatosan a kezdőben kapott helyet, így ebből a szempontból is érthető volt a padra tétele. A másik fontos aspektusa a dolognak a Juventus harcosa, Mandzukic, akinek a mezőnymunkáját meg merem kockáztatni, hogy egyetlen jelenlegi játékosunk sem tudná felülmúlni. Ott volt rendre a védekezésnél, de a támadások is rá voltak kiépítve és mindig odaért a kapu elé, de sajnos nem volt szerencséje. Costa technikás játékát pedig ezúttal a jobb szélen pótolta Allegri Cuadrado beállításával, amely egy kiöregedő félben lévő Borja Valero ellen remekül be is vált.

Dybala padoztatása talán már érett is egy ideje. Allegri szerint nincs megfelelő kondícióban, nagyon kifáradt (mivan??) a szezonkezdetben mutatott brillírozása közben. Fiatal még, idő kell, hogy jó formáját stabilizálni tudja, én bízok benne, hogy amikor igazán kell magára fog találni. Mellesleg láthatjuk, hogy a másik argentinunkra milyen hatással volt 2 meccsnyi cserepad…

A 4-3-3-as hadrend ezúttal is tökéletesen működött a Juventusnál. Védekezésben egy 4-5-1-es felállásra váltott a csapat. Ez azért vált fontossá, mert így a Napoliban előszeretettel felhúzódó D’Ambrosio és Santon személyes őrzőket kapott Mandzukic és Cuadrado személyében, míg az előttük játszó Perisicre jutott további két ember (De Sciglio illetve Khedira), a másik oldalon Candrevára pedig Khedira és Asamoah. Icardi pedig annyira megunta az elől álldogálást és a Benatia-Chiellini kettős uralmát, hogy visszahúzódott középre labdát szerezni. Ebből is jól látszik, Allegri milyen precízen kényszerítette földre az Intert, mert akkor, amikor az Inter taktikája működött, éppen fordítva történt: Icardi mellé zárkózott fel a két szélen Candreva illetve Perisic.

A csapat egyetlen áldozati báránya Higuaín volt, akinek ebben az összeállításban nem igazán akadt párja a játékban (Dybala nem volt pályán). Ez jól kirajzolódik az alábbi ábrán is (míg a Napoli ellen ott volt Dybala, itt senki sem tudta igazán megjátszani Higuaínt, bal oldalon a Juve játékosok, jobb oldalon az Inter). Allegri vele kapcsolatban a mezőnymunkáját helyezte előtérbe, amelyben nem vallott kudarcot, mert fáradhatatlanul küzdve folyamatosan lefoglalta a két belső védőt.

jatekospoziciokjuveinter01

Ugyanakkor a védelem mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Középen Benatia olyan mágikus löketet kapott miután Marokkóval kijutott a vb-re, hogy még most sem hiszem el, amit látok. Szervezi a védelmet, irányítja a társakat (akik egyébként meg is hallgatják) és mellette precízen védekezik. Chiellini a Napoli elleni hajmeresztő védekező harmadban eladott labdái most nem jelentkeztek így stabilan őrizte Icardit vagy Brozovicot. A két szélen De Sciglio és Asamoah nem volt könnyű helyzetben, de a rendre visszahúzódó középpályások által csökkent a rájuk nehezedő nyomás, melyek következtében nem voltak nagyobb hibáik. Bár Asamoah az első félidőben még kereste önmagát, a másodikra már ő is feljavult és együtt élt a támadásokkal.

Sajnos, ahogyan egy vadonban vadászó állatnak, úgy egy kb. 110x55 méteres pályán futballozó csapatnak is szüksége van némi szerencsére, hogy elejtse áldozatát. A Derby d’Italián ez a pici szerencse nem volt meg a Juvénak, így csak a préda körül folyamatosan ólálkodva várta a megfelelő pillanatot, ami majd jövőre a San Siróban fog eljönni. Végül némi hiányérzettel, de elégedetten álltam fel a kapanapéról, mert tudtam, hogy legközelebb szerencséje lesz a csapatnak.

Miután agyonajnároztam illik a gyengeségeit is megemlíteni Allegrinek. Azok pedig a cserék. Van, mikor nagyon eltalálja, kit, és mikor kell behozni (Bernardeschi becserélései), de van amikor nagyon nem (Inter ellen Dybala). Talán Costa behozatala célravezetőbb lett volna a kék-feketék ellen, vagy akár Alex Sandroé, mert Dybala egyértelműen Higuaín megjátszása miatt jött be, azonban a Miranda-Skriniar kettős mellett ez is kevésnek bizonyult, hogy veszélyessé váljunk középen.

Minden másban szerintem helyén van az olasz szakember és ezekből az esetekből rendre tanulni fog, így én azon kevesek közé tartozom, akik egyáltalán nem sírják vissza Contét, mert BL-győzelmet szeretnék már ünnepelni.

Összességében az elmúlt három mérkőzésen három különböző arcát láthattuk a Juventusnak. A Napoli ellen könyörtelen célfutball, az Olympiakosz elleni támadófutball (bár ott az első félidő döcögősen indult), az Inter ellen pedig egy a védekezést és a támadást tökéletes egyensúlyba tartó taktika. Mindezt úgy hozta le a csapat, hogy 20 különböző játékos lépett pályára a keretből.

Ezt a három meccset pedig úgy hozta le a csapat, hogy Allegri folyamatos rotálást végzett, a teljesítmény viszont nem romlott. A Misternek ezúttal voltak lehetőségei a variálásokra és ezekkel remekül élt. Ezt pedig az előző szezonban nem lehetett elmondani a csapatról, így én a tavalyinál is eredményesebb évet jósolok a csapatnak.

IGEN, szerintem idén meg lesz az a BL-trófea, hiszen Buffonnak meg fogják nyerni ezek a Srácok!


Ha ezt olvasod, azt jelenti végigértél az irományon, így köszönöm az erre szánt pár percedet és máris jár a pirospont, ha pedig itt a cikk alatt elmondod a saját véleményedet, akkor egy csillagot is kiosztok a pirospontod mellé!

Forza Juve!

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció