dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

2018. február 15., csütörtök 18:26

Egy dolog, amiben a Juventus vitathatatlanul világelső

Írta:

A cím hallatán valószínűleg sok negatív szurkoló vagy más csapatok drukkerei felkapják a fejüket, és elkezdik mindenféle jelzőkkel illetni az oldalt, a szerkesztőséget, de legfőképpen a cikk szerzőjét.

Pedig még azt se tudják, miről van szó. Mert igenis van valami, amiben a Juventus nemhogy vezető szerepet tölt be, már-már forradalmi újításokat hoz, hozott. Ez pedig nem a pályán elért teljesítményekben mutatkozik meg, sokkal inkább a függönyök mögött. Ez a dolog nem más, mint a marketing.

Mielőtt még bezárná a lapot az olvasó, esetleg elkezd mindenféle kommentekkel illetni úgy, hogy azt se tudja, miről van szó, azt tanácsolom, nyugodjon meg, vegyen egy mély levegőt, majd pedig tiszta fejjel vesse bele magát ennek a cikknek az elolvasásába. Készen állunk? Akkor vágjunk bele!

Mint azt már valószínűleg minden Bianconeri szurkoló tudja, Agnelli érkezésével egy új korszak kezdődött a klubnál. Ez természetesen jelenti a tudatos költekezést, a megfelelő emberek megfelelő pozíciókba való felvételét, és eközben a csapat feltámasztását és Európa elitjébe való visszahelyezését. Sajnos ezek mellett a sikerek mellett igen kevés szó esik arról, amit közben a vezetőség a marketingesekkel karöltve tesznek és visznek végbe: a J-brand kiépítéséről. Pedig ez bizony egy top klubnak az egyik (ha nem a) legfontosabb feladata. Hiába a sok bajnoki cím, ha a kutyát nem érdekli az olasz bajnokság. Hiába a BL-menetelések, ha senki nem ismeri igazán a Juvét. A legnagyobb bevétellel rendelkező klub nem más, mint a Manchester United, pedig már évek óta nem nyert trófeát, a Premier Leagueben 2013-ban sikerült utoljára győzedelmeskedni, a Bajnokok Ligája trófeáját pedig 2008-ban tudták utoljára a magasba emelni. Mégis, a klubot, mint márkát jól ismerik az egész világon. Egy átlagos amerikai, aki, ha néz focit, nagy valószínűséggel MU-szimpatizáns, esetleg Real- vagy Barca-drukker. Ázsiában annyiban más a helyzet, hogy a sok kínai cég elkezdte bevásárolni magát Európába, de a helyzet ugyanez. A Juve ezekhez képest sehol nincs – még.

A Juventus igen aktív a közösségi médiában. Folyamatosan, naponta 4-5 posztot tesz ki a Facebookra és az Instagrammra is. Ez igazából inkább egyfajta úszás az árral, hiszen minden nagy klub csinálja, de az aktivitás szintje az Öreg Hölgynél kimagasló. Ezt sokkal nehezebb elemezni, hiszen senki sem követi a top klubok bejegyzéseinek gyakoriságát, de könnyen elképzelhető, hogy a Juve ebben is az élbolyban jár. Viszont ismétlem: ez még önmagában semmit nem jelentene, ettől még nem lesz egy klub marketingje sikeres, hát még világelső, de a többi húzástól már lehet az.

Mi az akkor, amit az Öreg Hölgy jobban csinál, mint riválisai? A válasz egyszerű: modernizál. Agnelli nem csak egy sikeres klubot akar irányítani, ki akar építeni egy sikeres márkát is. A J-brand sok mindenben megmutatkozik: ott van a J-Múzeum, a J-Store, a J-Medical, és ami talán a legfontosabb projekt, a J-Village, ami magába foglal egy szállodát és egy kollégiumot is (na, vajon mi a nevük?). Ilyen tudatos brandépítést nem igazán lehet látni más kluboknál, persze részben azért a szerencsének is köszönhető, más, hasonló kaliberű csapat nincs, amelyiknek a neve J-vel kezdődne, a Barcelonának pedig nehézkes lenne egy B-brandet csinálni (Bayern) a Milannak szintén problémás lenne az M-brand (a két manchesteri alakulat). És akkor még nem is ejtettünk szót a címerről.

Igen, a címer (logó) is a projekt része. Nem is kérdés: vajon mire hasonlít az új embléma? Ez talán az egésznek a csúcsa, a hagyományos, már jól bejáratott címer helyett egy új, drasztikusan eltérő, modern logó. Bátor húzás, ami a klub régi szimpatizánsainak (így e sorok írójának szintén) nagyon nem nyerte el a tetszését, de valljuk be, emiatt senki nem fog elpártolni a csapattól. Viszont az új impulzus mindig bevonz új embereket. A cél pedig már nem az európai terjeszkedés, mivel már nincs hova, hanem a többi kontinensre való expanzió. A Juventus vezetősége nem titkolja, hogy világmárkát akar csinálni a klubból, aminek olyan egyszerű logója van, mint az Adidasnak vagy éppen a Nike-nak. Gondoljunk csak bele: mire asszociálunk, ha meglátunk egy pipát? A klub ugyanezt akarja elérni a J betűvel, azt szeretné, hogy az emberek egyből a Bianconerire gondoljanak, ha meglátják ezt az egy, teljesen hétköznapi motívumot (plusz a gyerekeknek is könnyebb lerajzolni a jelenlegi címert, sőt ezt még én is képes vagyok lefirkálni egy lapra, pedig higgye el a kedves olvasó, Picasso sírva fakadna ’műveim’ láttán). Az pedig már csak sejtés, hogy a 2020-ig érvényes szerződés az Adidasszal nem lesz megújítva, és nem fogunk más mezszponzor után nézni, hanem saját magunk fogjuk gyártani a pólókat, táskákat stb. Ehhez egy apró kitekintés: a futballklubok rendkívül buták és naivak, ha bizniszről van szó. Példának okáért, a csapatok egészen a hetvenes évekig maguknak szerezték be a mezeket, aztán rájöttek, hogy van, aki szívesen legyártja nekik. Annyira fogalmuk sem volt az egészről, hogy nem jöttek rá, ez az adott cégeknek mekkora reklám, és még a klubok fizettek a gyártóknak a mezekért! Ez a nyolcvanas években változott, akkor már ingyen csinálták, és csak az elmúlt 20-25 évben fizetnek a sportszergyártók. A Juventus pedig úgy döntött, ezt ő maga is meg tudja csinálni, amivel valószínűleg sokkal több profitot tud termelni, mint egy Adidasszal való szerződéssel.

És akkor még nem is ejtettünk szót a talán legzseniálisabb, legforradalmibb ötletről, amit valószínűleg a topklubok azonnal követni fognak (ha van eszük): sorozat indult a klubról. Ez önmagában még nem lenne akkora húzás, de ezt a szériát egyenesen az egyik legnagyobb filmes és sorozatkészítő cég, az ipart megreformáló Netflix gyártja (a First Team: Juventus mától elérhető a honlapjukon). Ez már alapból egy olyan húzás, amire még nem volt példa. Filmekben már igen, a Galaktikusok idején jött ki néhány alkotás a Real Madridról, de ezek nem igazán voltak sikeresek, minőségükben pedig szintén hagytak kívánni valót maguk után. A Netflix viszont szinte garancia a kiváló szórakozásra, többek között ők gyártják a House of Cardsot, a Stanger Thingset és a Black Mirrort is (az író első kézből mondhatja, ezeket mind érdemes megnézni, egytől-egyig remek alkotások). Ilyen nevek mellé jön be a Juve is, mint első klub – akit valószínűleg többen is követni fognak.

Ez azt jelenti, hogy akkor mi vagyunk a legjobbak? Nem. Pontosabban nem mindenben. A ’legjobb’ amúgy is egy szubjektív értékelés, amire sokféle válasz lehet: a legjobb olasz klub, a legnagyobb bevétellel rendelkező klub, a legsikeresebb klub stb. A Juventus ettől még nem lesz a futball európai és világi ura. Amihez viszont ezek a kezdeményezések jók lehetnek, az az, hogy kikövezhetnek egy utat a nagyobb bevételek felé, amivel többet lehet költeni, jobban lehet gazdálkodni – és ezáltal még többet lehet nyerni is. Ennek az eredményét nem jövőre, és nem is három év múlva fogjuk látni. Tíz év múlva viszont, ha továbbra is jó döntéseket hoznak a vezetők, a Juventus képes lehet az egyik leggazdagabb klubbá válni.

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Belépés/Regisztráció