dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Tíz centiméter

Tíz centiméter

Nehéz elkezdeni írni ezeket a sorokat egy ilyen mérkőzés, egy ilyen varázslatos este után. Leginkább azért, mert annyi mindent mondanék, de fogalmam sincs, hol kezdjem. Hiszen egy olyan történetről kell mesélnem, aminek a végét már minden olvasó ismeri. Így hát jöjjön először az eredmény: Tottenham – Juventus 1:2, összesítésben 4:3 a Juvénak!

És most menjünk vissza decemberig! Londonban tanulóként nyilvánvaló volt, melyik csapatot akartam kapni. Mikor kihúzták nekünk a Spurst, akkorát ordítottam, hogy azt a fél lakóház hallotta. A lakótársam meg is kérdezte pár perccel később, hogy ez mi volt. „A Juve Londonba, én meg meccsre megyek!” – mondtam. Természetesen egyből elkezdődött az erőméregetés, vajon ki járt ezzel a sorsolással jobban. Én – a Tottenham akkori formájából kiindulva – szinte biztosra vettem a továbbjutást, utólag belátom, túl optimista voltam. Volt, aki azt mondta, a Spurs az egyik lehető legrosszabb ellenfél a számunkra, és végül igaza is lett.

Az odavágóról sok szót nem ejtenék, viszont fontos megjegyezni az ott történteket. Az első 10 perc után nyugodtan konstatáltam magamban, hogy ez megvan, a Barcelona se tudott visszajönni innen ellenünk, hát még a Spurs. Arra viszont nem számíthattam, hogy a helyzetkihasználásunk nem lesz olyan, mint szokott lenni, továbbá a védelmünk, illetve Buffon is összehoz egy gólt nekik, és volt előny-nincs előny. Egyből másmilyen volt a hangulatom.

Ennyit az előzményekről, ugorjunk a mérkőzés estéjére!

A visszavágó kezdete előtt egy órával vagyunk. Metrón. Az egész járat csordultig tele, elsősorban Spurs drukkerekkel, sállal a nyakukban, önbizalmuk az egekben. Énekelnek, ugrálnak, csapkodják a plafont. Én is mosolygok, jó a hangulat, viszont közel sem vagyok olyan derülátó, mint ők. Tudom, hogy ha nem mi állnánk a kezdés előtt kiesésre, teljesen máshogy állnék hozzá, így viszont nem magunkat tartottam esélyesnek. Amikor megkérdezték tőlem, mennyit adnék a két csapatnak, azt válaszoltam, 60:40 a Tottenham javára (érdekes módon viszont 2:1-es Juventus győzelmet jósoltam, de azt csak akkor, ha a lehető legjobb formánkban játszunk).

Kiszállunk a metróból, a járat konkrétan kiürül. Elkezdenek kántálni egy nevet. Nagy meglepetésemre nem Kane, sőt, nem is Eriksen nevét, hanem Mousa Dembéléét, a nagy teherbírású középpályásét, aki feladatkörében talán Khedirának felel meg a mieink közül. A másik név, ami néha felhangzott, Dele Alli volt. Az aluljáró kijáratához igyekezvén – csoszogván – a mellettem lévő Spurs-drukker a kezembe nyomott néhány matricát, hogy ragasszam majd fel valahova. Mosolyogtam – ő nem tudta, hogy én bizony a másik csapatért szorítok.

3.kep

A matrica, ami rossz kezekbe került

 

Kiértünk a felszínre – hatalmas tömeg. A Wembley felé van egy hosszú út az állomás és a stadion között. Ezen végigsétálni hihetetlen élmény volt. Voltam már itt az augusztusi barátságos mérkőzés alkalmával is, de a kettőnek köze nem volt egymáshoz. Az emberek láthatóan jókedvűek, ambíciózusak, szinte biztosak szeretett csapatuk továbbjutásában.

1.kep

Varázslatos hangulat

 

 

A hosszú séta után beálltunk a kijelölt sorba, hogy bemenjünk az ’oroszlán barlangjába’. Teljesen véletlenül újra felbukkant mellettem a férfi, aki a matricákat osztogatta, meg is jegyezte, hogy nem kerüljük el egymást. Aztán meghallotta, hogy apámmal egy számára idegen nyelven beszélgetünk, így megkérdezte, honnan származunk. Mondtam neki, hogy Magyarországról. Ettől nagyon boldog lett, ugyanis azt hitte, hogy onnan utaztunk el Spurs-szurkolóként, hogy megnézzük a csapatot. Annyira megörült, hogy meg akart ölelni. Le kellett lombozzam. Megmondtam neki, hogy én itt tanulok, ráadásul Juve-drukker vagyok. Kicsit elszomorodott, de azt mondta, azért megölel. Erre felnevettem. Mennyire jófej már? Meg is kérdeztem utána, mit gondol, mi lesz a végeredmény. 1:0-át tippelt. Érdekes, gondoltam magamban, mert abban biztos voltam, hogy ha a Tottenham győzni akar, egy gólnál többet kell szereznie.

2.kep

Itt bizony értenek a kedvcsináláshoz!

 

A meccs kezdése előtt két perccel foglaltuk el az ülésünket. A stadion tele volt. 85.000 néző, ennek igen nagy része bizony az ellent erősítette. „Hangulatból itt nem lesz hiány” – gondoltam magamban. Davide Astori emlékére volt egy egyperces gyászszünet is, ekkor egy pillanatra minden és mindenki megállt, és csöndben volt. Síri csöndben. 85.000 ember egy hangot nem hallatott. Hátborzongató élmény volt. A saját lélegzetemet is tisztán hallottam. A hangzavar is ijesztő tud lenni, de ez annál sokkal döbbenetesebb volt.

Majd elkezdődött a meccs. A legelső gondolatom az volt, hogy aki arról beszélt, hogy a Wembleynek nincs hangulata, atmoszférája, óriásit tévedett. Az egész stadion szurkolt, a pályán ez biztos hatással volt az elején a játékosokra, mindkét oldalon. Voltam már Arsenal meccsen is – felejtsük el, na ott teltháznál, sőt még gólnál se igazán lehetett hallani semmit, nagyon kínos volt. Nemhiába nevetség tárgya a londoni, nem ágyús szurkolók körében a klub.

4.kep

A labda útjára indul, elkezdődik a mérkőzés

 

Az első negyedóra után nem hittem a szememnek. A Spurs olyan könnyedén játszott, mintha egy kiesőjelölt ellen már 3:0-ra vezetnének, a mérkőzés minden másodpercét élvezték. Mi viszont – katasztrófa. Nem értettem, mi történik. Olyan hibákat vétettünk, amit ezen a szinten már nem tudok elképzelni, hogy nem direkt volt. Néhány passzkísérlet pontosan az ellenfélnek ment, gyakran pedig túltoltuk a labdát. Alex Sandro esete volt a legkínosabb. Teljesen szabadon mehetett a szélen, majd konkrétan kivezette a labdát az oldalvonalon kívülre. Én szégyelltem magam miatta. Ennyire idegesek vagyunk? Nem pont fordítva kéne lennie? Középpályánk gyakorlatilag nem létezett, így a támadóinknak vissza kellett lépniük, hogy aztán senkit ne tudjanak indítani. Látható volt, hogy ez a támadóhármas túlságosan is támadó, a védekezésben nem tudja kivenni a részét. Mandzukic nagyon hiányzott. Azt viszont érdekes volt látni, hogy a posztokat gyakran cserélgették egymás között, Dybala mindig máshol bukkant fel, ő igyekezett építeni a támadásokat, illetve Costa néha próbált megindulni, ami össze tudta zavarni a Tottenham védelmét párszor. A középpályán Matuidi súlytalan volt, konkrétan semmit nem szűrt, így lettünk átjáróház. Pjanic sem tudott semmit sem csinálni, a pálya ezen részén az egyetlen valamire való játékosunk Khedira volt. Védekezésnél viszonylag jól helyezkedett, többször is nyomást gyakorolt a labdatartó ellenfélre, támadásnál pedig igyekezett besegíteni amennyire tőle ez elvárható. A védelemben a szélek katasztrofálisak voltak, a jobboldalon Son oktatta Barzaglit (ez számomra már többször is kiderült, nagyon nem az ő posztja, a komolyabb meccseken rendre hibázik), Sandro pedig annyira bejött középre, hogy a baloldalunk teljesen üresen maradt, ami valamennyire érthető, lévén a Spurs a baloldalon vezeti támadásai nagyrészét, de ez így is rémülten sok területet adott nekik. A védelem közepén Benatia és Chiellini igyekezett mindent megtenni, de ekkora nyomást már ők se bírnak ki, Buffonnak több védést is be kellett mutatnia, hogy ne kapjunk gólt. Abban viszont ekkor már biztos voltam, hogy ezt nem ússzuk meg, és arra is fogadni mertem volna, hogy a mi baloldalunkról fog jönni a beadás, ami a gólt fogja eredményezni.

5.kep

Tottenham helyzet

 

13.kep

Fanatikus szurkoló csirkesapkában

 

Így is lett. Enyhén komikus mozdulatsorok után Son valahogy belőtte a kapunkba a labdát. Az egész védelem benne volt a gólban, ezt meg lehetett volna akadályozni. Viszont még így is háríthatott volna Buffon, aki, ha nem vetődik el teljesen feleslegesen, könnyedén fogta volna meg az egyébként igen gyatra kísérletet. A stadion tombolt, körülöttem mindenki felugrott és üvöltött, én ülve maradtam, és a fejem fogtam. Még azt se mondhatom, hogy sokként ért, mert idő kérdése volt, mikor fogunk gólt kapni. Na, ezután mintha egy picit felpörögtünk volna. Egyből jött is két helyzetünk, igaz, egyik sem volt nagyon jó, de legalább láthattunk valamit. A végén viszont megint majdnem gólt kaptunk, mikor az egyik Spurs játékos átemelte a két, teljesen mereven álló védő (azt hiszem Chiellini és Sandro) felett a labdát, hogy csapattársát olyan tiszta helyzetbe hozza, amit az esetek többségében az ilyen kaliberű játékosok kegyetlenül kihasználnak.

6.kep

Vert helyzetben - Spurs-öröm, Juve-bánat

 

Szünet. Jobbkor talán nem is jöhetett volna, hiszen amit egyelőre leműveltünk, az kritikán aluli. Reménykedtem, hogy Allegri felrázza a csapatot és lelket önt a srácokba, mert pokolian nehéz 45 perc vár rájuk.

7 kep

Nem állunk jól...

 

Erre kijöttek és mi történt? Pontosan ugyanaz, ami az első félidőben. Semmi sem változott, a Tottenham eljátszogatott, mi meg szenvedtünk. Néhány Spurs játékos annyira könnyelműen vette már a találkozót, hogy sarokkal passzoltak társuknak! Azért ez már rendkívül kínos volt számunkra. Tényleg semmi újítás, sőt, Benatia és Chiellini is besárgult, a négy védőnkből már három. Már amiatt is aggódhattam, hogy valamelyikük kiállíttatja magát, és akkor végleg eldőlt a meccs.

Ekkor jött Allegri. Lehozta Matuidit, feladván a középpályás védekezést (ami lássuk be, eddig se volt), feltolta Alex Sandrót, majd Benatia helyett jött Lichtsteiner, Barzagli behúzódott az őt megillető helyére. A védelmünkben egyből csak egy sárgalapos volt, az is Chiellini, aki rutinból megoldja már innen. a 4-3-3-ról átálltunk 4-2-3-1-re, és ez zseniális húzásnak bizonyult. Elkezdtünk játszani, aminek villámgyorsan meglett az eredménye. Lichtsteiner pontos beadását Khedira továbbfejelte (ember legyen a talpán, aki ilyen helyzetben nem fejeli rá, hanem továbbadja a jobb helyzetben lévő társának!), majd Higuaín mesteri módon bepasszolta a hosszú sarokba. 1:1, összesítésben 3:3, ez még mindig kevés, de már valami!

8.kep

Higuaín gólöröme - újra nyílt a párharc!

 

9.kep

Még még még még még, ennyi nem elég!

 

Pontosan 169 másodperc kellett ahhoz, hogy mi vezessünk. Még fel se fogta a közönség, mi történt, már meg is fordult a meccs. Higuaín tökéletesen ugratta ki Dybalát, a védők nem is futottak utána, mivel azt hitték, lesen van – íme, a rutintalanság megbosszulta magát. Ebben a pillanatban megint csönd volt, mindenki figyelte, mi lesz a vége. Dybala bevágta, 1:2, összesítésben 4:3 nekünk!!! A két gólnál felugrottam, tomboltam, üvöltöttem, miközben körülöttem mindenki engem bámult. Sosem nézett még ennyi és ennyire gyűlölködő szempár… Engem ez viszont a legkevésbé sem érdekelt, pofátlanul vigyorogtam, boldog voltam, és ezután minden helyzetre hangosan reagáltam. Visszajöttünk a meccsbe!

10.kep

Dybala ellövi...

 

11.kep

...és betalál!

 

Na, most jött a neheze! A második gólunk után még kb. 5 percig domináltunk, utána teljesen átadtuk a kezdeményezést a Tottenhamnek. Szinte futószalagon érkeztek a helyzetek, levegővételnyi időnk nem volt. Buffonon is látszódott az idegesség, valószínűleg neki is eszébe jutott a két évvel ezelőtti Bayern elleni mérkőzés, ahogy mindenki másnak is a stadionban. Itt viszont volt két nagy különbség. A Spurs nem Bayern, és ami még fontosabb, ez a Juve már nem az a Juve. Láthatóan tanultunk a hibákból, szinte minden labdát azonnal kivágtunk, nem szórakoztunk cselezgetésekkel meg kockázatos passzokkal.

Allegri már a meccs előtt lenyilatkozta, hogy nem akar hosszabbítást, és ez a cseréi alapján ki is derült. Sturaro már percek óta várt, hogy lecserélje Higuaínt, ez pedig nem hagyott kérdést maga után, hiszen ezzel a cserével vagy kivédekezzük a maradék perceket, vagy kikapunk. Az is okos volt, hogy Allegri várt a cserével, mivel eközben a Spurs egymás után három szögletet is kapott, ami, ha gólt eredményez, rögtön feleslegessé teszi Sturaro játékát.

Védekeztünk, védekeztünk, sőt, eközben néha még meg is indultunk. Na nem azért, hogy gólt szerezzünk, csak hogy húzzuk az időt. Lichtsteiner jobban játszott, mint az elmúlt másfél évben bármikor, okosan védekezett, támadásépítésben pedig egyenesen kiváló volt. Frissessége gondot okozott a Tottenham védelmének, többször is elment mellettük, hihetetlen, amit az utolsó félórában leművelt.

Akárcsak Chiellini. Kanet az egész meccsen semlegesítette, jól kivette a játékból, de az utolsó 10-15 percre igazi vezérré nőtte ki magát. Csúszott, mászott, a támadóknak esélyt sem adott, se területet, se lövést nem engedélyezett senkinek sem. Mellette Barzagli is jó formában érkezett a hajrára.

Pochettino a végén kétségbeesett módon lecserélte az egyébként végig jó formában futballozó Dele Allit Llorentére, egyértelművé téve, hogy beadásokra fognak játszani, ami egy Juventus ellen általában nem jó húzás. Llorente nem is igazán tudott semmit se csinálni, az egyetlen észlelhető eredménye a cserének az volt, hogy Kanet kicsit szabadabban hagyták a védők, ami viszont majdnem megbosszulta magát.

Mert bizony ott volt a hosszabbítást jelentő gól a fejében. Elvonatkoztatva attól, hogy méteres lesen állt, csak a szerencsén múlt, hogy nem befelé, csak gólvonalon pattogott a labda, és Barzagli egy picit jobb helyzetben volt Lamélánál, na meg persze hogy volt annyi lélekjelenléte, hogy gondolkodás nélkül kivágja onnan a játékszert. A továbbjutásunk kevesebb, mint 10 centin múlott.

Ezután már nem volt kérdés, ezt meg fogjuk nyerni. A Spurs támadott kétségbeesetten, a Juve állta a sarat. Majd meghalljuk a sípszót, a meccs véget ért. Győztünk! A játékosok egymás nyakába borulva ünnepeltek, ők is nagyon megkönnyebbültek – hát még mi.

A meccs embere nálam nem kérdés kicsoda. Nem, nem Chiellini. Habár oroszlánrészt vállalt a sikerből, az állás nem miatta fordult meg. A mérkőzés embere nem más, mint Allegri. A mester tökéletesen vette észre, hol és hogy kell váltani, ráadásul most nagyon korán meglépte a kulcsfontosságú cseréket, ellentmondva azoknak, akik szerint mindig túl sokat vár a változtatással. Őszintén, ezután még azt is el tudom képzelni, hogy az egész meccs az ő forgatókönyve alapján alakult, és direkt magunkra húztuk a Spurst. Azt is bebizonyította, hogy bízik a csapatában, ugyanis tudta, hogy most nem lesz sok helyzetünk, de azokat ki fogjuk használni, a védelmet pedig ismeri annyira, hogy tisztában legyen vele, a srácok képesek kibírni a nagy nyomást. Le a kalappal!

Én boldogan, az olaszok örömittasan, az angolok szomorúan mentek haza. Az sem érdekelt, hogy egyszerre többtízezer, egy kisebb magyar megyei jogú városnyi ember akar metrózni, így a hazajutás a lehetetlenség határát súrolta (azért a jó magyar virtusra alapozva feltaláltuk magunkat, szóval 'csak' másfél óra volt az út.) Kb. 6 perc tökéletes játék elég volt ahhoz, hogy megnyerjük a meccset, és kiejtsünk egy olyan csapatot, amelyik veretlenül nyerte meg a halálcsoportot, otthon pedig a Dortmundot és a Real Madridot is simán verte, mondhatni oktatta. Egészen hihetetlen élmény volt. Ezért vagyunk mi a Juventus, ezt nem lehet leutánozni.

12.kep

Kitettek magukért a vendégszurkolók

 

Végezetül pedig annyit mondanék: micsoda meccs! MICSODA MECCS!!!

Tíz centiméter. Ennyi választotta el a mennyet a pokoltól.

#2 MetomanX » 2018-03-10 21:12

Idézet - rakkenroll:
Köszi a beszámolót! Ja, és gratulálok a bátorságodhoz, mert kész csoda, hogy csak gyűlölködve nézegettek... például Fradi meccsen nem biztos, hogy ennyivel megúsztad volna.

Én köszönöm, hogy végigolvastad! Őszintén szólva én ezt nem bátorságnak éreztem, hanem a pillanat hevének, amint rájöttem, hogy mindenki engem figyel (kb. 5 másodperc után), leültem és halkan örültem a góloknak... Azért ha sokat produkálom magamat, lehet nem úszom meg ennyivel :D
MetomanX
MetomanX

#1 rakkenroll » 2018-03-10 09:06

Köszi a beszámolót! Ja, és gratulálok a bátorságodhoz, mert kész csoda, hogy csak gyűlölködve nézegettek... például Fradi meccsen nem biztos, hogy ennyivel megúsztad volna.
rakkenroll
rakkenroll

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció