dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

2018. március 10., szombat 18:19

Kamera által homályosan

Írta:

Úgy tűnik, a 2018/19-es szezon igazi mérföldkő lesz a Serie A életében. Nem csupán azért, mert az első négy helyezés a bajnoki tabellán automatikus Bajnokok Ligája-indulást ér, hanem mert a televíziós közvetítési díjakból származó bevételek elosztásának struktúrája is változni fog a közepes és nagy klubok között.

Váratlan fejlemény történt a Calcio élvonalának életében, hiszen ezúttal egy spanyol multimédia cég, név szerint a Mediapro nyerte el a Serie A közvetítési jogait a következő három idényre. Az ajánlatról már több hete különböző pletykák láttak napvilágot, ám amikor elérkezett az ajánlattétel ideje, kiderült, hogy az ibériaiak lényegesen többet fizetnének a jogokért, mint a másik két versenyző, nevezetesen Sky Italia és a Mediaset, így a liga, valamint a klubok képviselői anonim szavazás révén egyhangúan döntöttek az üzlet mellett.

Bár hivatalosan még nem zárult le az ügylet (amelyet a Trösztellenes Hatóságnak is jóvá kell hagynia), mégis ez már egy komoly változás jele, amely szakít a korábbi hűséges partnerekkel. A Mediapro ugyanis a 2003 óta a Serie A fölött lebegő Sky/Mediaset közvetítési duopóliumot törheti meg.

A katalán cég 1,05 milliárd eurót fizet majd idényeként, – azaz a liga által meghatározott minimum összeget – amely ajánlatuk 220 millió euróval több volt, mint a Sky/Mediaset által meghatározott ajánlat.

Az amúgy is anyagi nehézségekkel küszködő Mediaset nem kívánt 200 millió eurónál magasabb összeggel beszállni a jogdíjért folyó harcba, míg a Sky - amely arra számított, hogy más érdeklődő úgysem lesz egy ilyen alacsonyrangú bajnokság iránt - egy nevetségesen alacsony, 630 millió eurós ajánlattal rukkolt elő.

A katalán ajánlat hírének elterjedésével azonban a Sky lépéskényszerbe került és arra kérte a ligát, hogy ne fogadja el a Mediapro - a médiatársaság által elfogadhatatlannak titulált - ajánlatát. A Sky ugyanis attól tartott, hogy valamennyi kizárólagos jogát elveszíti és a Mediapro létrehoz egy csatornát a Serie A számára, amelyen kizárólag ők fognak mérkőzéseket közvetíteni. Azonban az Olaszország erre vonatkozó törvénye megtiltja a műsorszolgáltatók számára a televíziós jogok megszerzésének kizárólagosságát.

Mediapro1

Miután a Mediapro kijelentette, hogy közvetítőként, nem pedig az újonnan megszerzett tartalom gyártóiként szeretnének részt venni a közvetítésekben, a Sky eddigi kommunikációs hangneme megváltozott és kijelentették, hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni.

A Mediapro megjelenése tehát nagy változásokat hozhat a Serie A számára, hiszen kívülállóként új ötleteket mutathat be a nagyérdeműnek. Néhány rendelet már meg is hoztak a tárgyalások lezárulta után. Először is minden pályán azonos magasságú és sűrűségű fűrétegnek kell lennie. Másodszor, a pálya mellett lévő hirdetéseket meghatározott színösszeállításban szabad megjeleníteni. Harmadszor, és talán ez az egyik legfontosabb változás, a nagyobb kamerák által vett szektorokat szurkolókkal kell feltölteni, amely csapat nem tesz eleget ennek a szabályozásnak, komoly szankcióra számíthat. Ez a procedúra a La Ligában már bevett szokás.

A Serie A-ban évek óta problémát jelentenek a televíziós lefedettségek, s a szerződésbe belefoglalt, fent említett feltételeket látva ezzel a Mediapro teljes mértékben tisztában van. Megcsinálták a házi feladatukat. „Úgy véljük, hogy a profit folyamatosan csökkent (az elmúlt években a Serie A-ban), mi pedig azért vagyunk itt, hogy ezt a trendet megfordítsuk” – nyilatkozta Tatxo Benet, a Mediapro egyik alapítója.

A futballvilág pénzügyeivel foglalkozó weboldal, a Calcio e Finanza levezette, hogy miként fog felépülni az új televíziós megállapodás. A hipotetikus belföldi üzletet egyesítette a nemzetközi jogokkal (amely 1,1 milliárd eurót gyűjtött be ugyanabban a hároméves ciklusban), s ez rámutatott arra, hogy a legnagyobb győztesei az új egyezménynek a középcsapatok lesznek.

A Juventus-domináns korszak közepette a versenyképesség paritásának lobbizása érdekében a TV-s közvetítéseket ábrázoló tortából 50%-ot fognak kapni a klubok és mindenki ugyanakkorra szeletben fog részesülni. Ez az 50% a jelenlegi egyezségben foglaltnál 10%-kal magasabb. A sok ellentmondást eredményező „rajongók száma” nevezetű kategória is módosult a többi egyéb mellett.

A jelenlegi szerződéshez képesti 300 millió eurós többletköltség legnagyobb nyertese az Atalanta lesz, amely 25 millió euróban részesül szezononként a 2015-18-as megállapodási időszakban. A Sampdoria (24M €), a Genoa (20M €), és a Torino (17M €) együttesének is van oka a mosolyra. A legnagyobb vesztese pont Olaszország legnagyobb klubja, a Juventus, amely 17M €-t bukik az új szerződéssel. Az Inter (9M €), a Roma (11M €) a Lazio és a Napoli (17-17M €) is nyereségesen jön ki az új megállapodásból.

seriea

A Mediapro egyértelműen azon az állásponton van, hogy számos kiaknázatlan terület rejlik a Serie A-ban és úgy érzik, hogy képesek lesznek véghez vinni azt, amit a La Ligában is és néhány éven belül megduplázhatják a profitot. A következő szezontól nyolc különböző időpontban lesznek a mérkőzések a jelenlegi öt helyett, hogy maximalizálni tudják a nézettséget. Ezt a stratégiát a La Ligában is alkalmazták.

A tradicionális időpontokban mért nézettség lehangoló statisztikája okán vasárnaponként 15:00-tól már csak három mérkőzést fognak rendezni. Nem lenne meglepő tehát, hogy néhány fontosabb mérkőzést korábbi időpontra hoznának, hogy jobban kiaknázhassák az ázsiai piacot. Ez pedig még valószínűbbnek látszik miután egy kínai vállalat azonnal megvásárolta a Mediapro többségi részvényét, miután bejelentették, hogy megkapták a Serie A-s jogokat. Ilyen véletlen egybeesés pedig nem létezik az üzleti életben.

A Mediapro azt is tervezi, hogy változatosabbá teszi a Serie A lefedettségét, remélve, hogy meg tudnak egyezni a telekommunikációs óriásokkal, a TIM-mel és a technikai kiegészítőket szolgáltató cégekkel, mint például az Amazon és a Perform, hogy ők is közvetítsék a találkozókat.

A Trösztellenes Hatóság válasza a megállapodásra az elkövetkező hat hétben érkezhet meg, és ha zöld utat adnak, akkor ez egy igazi nulladik év lesz a calcio számára.

UPDATE: Megérkezett a Trösztellenes Hatóság válasza, amelyről ITT olvasható bővebb információ.

További információk

  • Forrás: football-italia.net
Tovább a kategóriában: « Tíz centiméter

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Belépés/Regisztráció