dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

juvefoci

Álljon meg a gyászmenet!

Álljon meg a gyászmenet!

Kezdek ráébredni arra, hogy milyen egy blogger élete, aki a kedvenc csapatáról ír. Egyszer azt énekli meg, amikor a csúcsokat járja az együttes, egyszer azt, amikor végletesen mélyre sodródik. Van ilyenkor felelőssége, nem is kevés, hiszen amit leír valahol véleményt is formál. Ez a vélemény azonban nem mindig szilárd és megváltoztathatatlan, ezért aztán nehéz érthetően szavakba önteni.

Szégyen, vagy nem, kedd este Dybala piros lapja után fogtam magam és felálltam a kocsmából. Ilyet még sohasem tettem, nem is éreztem jól magam miatta, a harmadik gólt nem is láttam, és több mint valószínű, hogy direktben felvételről sem fogom megnézni. Mindent elsöprően és egyszerre jött fel minden negatív BL érzés, amit lassan két évtizedes Bianconero pályafutásom alatt magamba szívhattam. A legerősebb emlékek a 2015-ös és a 2017-es döntő vereségei, a 2016-os Bayern elleni kiesés (Evra, miért nem rúgtad ki a picsába?). Eszembe jutott, amit deddyvel beszéltünk a podcastokban, hogy mi már el is engedtük ezt a BL-t, ha úgy sem nyerjük meg mindegy is, hogy hol búcsúzunk… Eszembe jutott, mennyire nem éreztem ezt a párharcot most a mi oldalunkon…

Aztán viszont láttam ezt a meccset, láttam Cristiano Ronaldot, nem hittem el, hogy képtelenek vagyunk újfent levédekezni, az ollózás pedig szó szerint a földbe gyalult. De a két gól között egy igenis jól játszó Juventust láttam, és elhittem, hogy meg tudjuk csinálni, aztán nem csináltuk meg, nagyon nem…

Így mentem haza, és mondtam magamban, egyszer majdcsak visszavonul Messivel kézen fogva, és akkor talán minden csapat fellélegezhet, aki a szerencsétlen csillagzatok, vagy túl kevés felszabadítható tőke miatt messze került ettől a két zsenitől. Azt mondtam kedden este nyolc tájékán, hogy „egy fecske nem csinál nyarat”. Hát nyári fesztivált csinált, méghozzá számára idegen környezetben.

Ezek után olvasgattam a kommenteket, ki kit szíd, mit követel, majd elaludtam….

Szeretem magamban, hogy egy jó alvás előhozza az objektívebb énemet is, és az előző estével teljesen ellentétes véleményt is tudok formálni, ami aztán mivel átgondoltabb, maradandóbb is, most is ez történt.

„Távozzon Allegri!”

Szeretném, ha kommentben kifejtené, aki így gondolja, hogy miért is? Tulajdonképpen deklaráltan és közegyetértés tárgyát képezve halad a világ legjobb edzője cím felé (ha nem is a legjobb, az első háromban biztosan benne van). Ezt pedig nem csak úgy adják, elképesztő érdemei vannak abban, hogy ezt a csapatot bárki is a BL serleggel egy lapon említi. Fáj, vagy nem fáj, amit a TV-ben mondtak a meccs előtt, addig minket nem fognak tartósan Európa szűk elitjébe sorolni, amíg évről évre ennyi meghatározó játékos cserélődik ki. Ki volt a pályán tavaly a 2015-ös BL döntőből? ... És az csak két éve volt! Tovább megyek, ki volt a pályán a 2017-es BL döntőből? Az pedig még egy éve sem… Allegri itt a legkisebb probléma, miatta vagyunk Európában is komolyan jegyzett csapat. Amíg ez a fluktuáció tart, tegyük össze a két kezünket, hogy ő az edzőnk, mert más már felállt volna (Conte), vagy el sem jön.

„Kiöregedőben a csapat, ideje a vérfrissítésnek.”

Ez igaz, de a legkevésbé gondolom azt, hogy kedden este emiatt veszítettünk. Csak szeretném a figyelmet felhívni rá, hogy egy 33 éves játékos futott el úgy nálánál jóval fiatalabb Juventus(!) játékosok mellett, mintha azok sétálnának, és ugrott fel olyan magasra, ahol a mi védőink még létrával sem jártak talán. Szegény Barzagli esetében mennyit látom emlegetni az „öreg, lassú, emiatt már nem használható Európában” okfejtéseket. Ez vicces, hiszen ő a mezőny egyik leggyorsabb játékosa, még ilyen korban is. Ha neki van hibája, akkor az a legkevésbé sem a kora. Ha van hibája, az képességbeli, ez pedig mióta tart a pályafutása ott van benne. Lassú a kezdősebessége, lassan fordul, ez igaz, de volt valaha gyorsabb? Nem várhatjuk el, hogy valaki olyat tegyen meg amire sohasem volt képes. Lehetett volna, hogy játsszon Rugani a helyén, valószínűleg az ő pályafutását ketté törte volna, ha mellőle ollózza be CR azt a gólt, és így sem összeszedett szegény. A többieket most nem emelem ki, mert nagyon elhúzódna. Összegezve, persze kell a vérfrissítés, de ez az összes csapat minden idényének minden percében elmondható.

Ez volt a két legjellemzőbb komment, ami szúrta a szemem. A harmadik dolog pedig, és ez talán az egyetlen, ami Allegri számlájára írható, bár ezt sem tudná senki sem bizonyítani, de az a sok sérülés. Ez a csapat idény elején, annyira orrnehéznek tűnt, hogy el sem tudtuk képzelni, hogy fog ennyi csatár játszani, talán 7-8 gólokat lövünk meccsenként? Akkor talán mindenki hozná az átlagát. Aztán a legfontosabb meccsekre ismét eljutottunk odáig, hogy gondolkodni kell, vakarni a fejünket a felálláson, alig van cserénk…. És abból a sok nyári erősítésnek szánt érkezőből ki tudott játszani kedden? Douglas Costa. És slussz passz. Viszont a BL döntőn legalább volt egy Cuadradonk, úgyhogy gyakorlatilag a csapat felállását tekintve nem is lettünk erősebbek, és még Bonucci sem állt ott a hátvédsorban. Alapvetően egy gyengébb csapat állt ki most a Real Madrid ellen, mint júniusban, senki nem játszott, aki taktikailag erősítést jelentett volna, esetleg új színt, változatosságot hozott volna a játékunkba. Azt azonban vegyük észre, hogy ha ezek a játékosok egészségesek, ez a Juventus egy klasszissal jobb (azt hiszem ezzel nem mondok túl nagyot).

Nem szabad keseregni, ki lehet kapni egy Real Madridtól három góllal, akár még otthon is. Ennek a csapatnak a nagy lehetősége a tavalyi volt, ha valamiért a mai napig idegesek lehetünk, az az a júniusi éjszaka…

Azt pedig csak mellékesen szúrom még ide, hogy borzasztó egyoldalúnak tűnik az összes párharc. Meglepő, és nagyon sima, ez pedig a Bajnokok Ligájához méltatlan, szerintem ilyen még nem is nagyon fordult elő, és ha tippelnem kell, idén sem fog. Pont azért hívják a legrangosabb kupasorozatnak, hogy a mesék valóra váljanak benne, körönként pedig egy meglepetés általában szokott jönni, így bár ebből a szempontból a Sevillának lenne könnyebb dolga, de azt mondom, miért ne csodálkozzon rá a világ, hogy milyen egy felszabadult, eltiltásoktól, és sérülésektől sem sújtott Juventus, aki tövig nyomja a gázpedált.

A szívemre tapasz lenne már a győzelem is a Bernabeuban, és azt hiszem, a felszabadultság okán ennek az idénynek a legjobb meccsét játszhatjuk majd jövő héten. „Egy lovag sohasem hagyja el a szíve Öreg Hölgyét.” Én nem állok fel többé meccs közben, te pedig legyél benne biztos, hogy jövő hétig el fogod hinni, hogy vannak még csodák.

#5 total90 » 2018-04-12 09:48

Idézet - Suker10:

Mint ember? Miért?

Van ez így, hogy valaki nem tesz ellened semmit, de ellenszenves... nekem Allegri ilyen.
total90
total90

#4 Suker10 » 2018-04-11 23:18

Idézet - total90:
Mint ember, Allegri nekem nem szimpatikus, de mint edző, nagyon is jó, hogy ő a Juve edzője és remélem nem megy el.
Szerintem épp azért problémás sok csapat, mert évente váltogatják az edzőket. 2-3 év legalább kell, hogy össze legyen rakva a csapat, amit az edző akar. A problémát én abban látom, hogy a vezetőség töketlen egy bizonyos szinten és elengedi a játékosokat, akiket semmikép sem kellene elengedni. Az utóbbi években elment Morata, Vidal, Pogba, Coman, Lemina... ha ők itt lennének, akkor az hatalmas plusz lenne. Ezek közül nekem Coman és Lemina azok akik legjobban hiányoznak. Coman csak azért nem kezdő a Bayernbe, mert Robben vagy Ribery nagyobb név, nem mert nem lenne jobb náluk.

Mint ember? Miért?
Suker10
Suker10

#3 total90 » 2018-04-09 09:56

Mint ember, Allegri nekem nem szimpatikus, de mint edző, nagyon is jó, hogy ő a Juve edzője és remélem nem megy el.
Szerintem épp azért problémás sok csapat, mert évente váltogatják az edzőket. 2-3 év legalább kell, hogy össze legyen rakva a csapat, amit az edző akar. A problémát én abban látom, hogy a vezetőség töketlen egy bizonyos szinten és elengedi a játékosokat, akiket semmikép sem kellene elengedni. Az utóbbi években elment Morata, Vidal, Pogba, Coman, Lemina... ha ők itt lennének, akkor az hatalmas plusz lenne. Ezek közül nekem Coman és Lemina azok akik legjobban hiányoznak. Coman csak azért nem kezdő a Bayernbe, mert Robben vagy Ribery nagyobb név, nem mert nem lenne jobb náluk. Lemina iszonyat jó szezont fut a jóval keményebb PL-ben és mi meg 2 szelet zsíroskenyérért megváltunk tőlük.

Nem hiszem, hogy nem tudnánk megtartani a játékosokat, lenne rá anyagi keret és ha sanjnos is, de kevés az a játékos, aki nem a pénzért játszik.
total90
total90

#2 Suker10 » 2018-04-06 22:05

A nagy lehetőség 2015-ben volt (Buffon, Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra, Marchisio, Pirlo, Pogba, Vidal, Coman, Pereyra, Tévez, Morata, Llorente). A 2017-es döntőben a Real Madridban jobb képességű játékosok szerepeltek, most is. Nem területet kellett volna védeni. 6-8 játékos nézi, ahogy az ellenfél 1-2 támadója azt csinál, amit akar. Egy ilyen védekezéssel szemben egyszerű dolgom lenne. A Roma pl. könnyedén állította meg Messi próbálkozásait (más volt a baj). Ronaldo még csak cselezésre sem volt kényszerítve. Pedig lehetne szerelni, hiába állítanak mást. Kevés olyan játékost láttam, akit nem. A másik probléma, hogy csak egy valódi csatár van a csapatban. Ilyen még soha nem volt. Mindig legalább 4-6 szerepelt a keretben. Rendkívül kiszámítható az egyetlen csatár tevékenysége. Egyáltalán nem osztja meg, foglalja le a védelmet. Alig lehet labdával megtalálni, csak a kontráknál. Gyengék a beadások (kivéve Lichtsteiner). Dybala két támadó mögött jobban teljesíthetne, vagy fordítva.
Suker10
Suker10

#1 NightProwler » 2018-04-06 15:39

Teljesen át tudom érezni az itt leírtakat. De valahol az eddigi szezonbéli teljesítményünk előrevetítette már, hogy mire is számíthatunk a BL-ben. Meglepően hangzik majd, de én a vereségért Bonuccit hibáztatom első sorban. Mivel Höwedes, aki Bonuccit volt hivatott helyettesíteni, sajnos használhatatlan az egész szezonban, ezért a védelmünk tartás ill. megfelelő koordináció nélkül játszik az egész szezonban. Bonucci remekül irányította védelmünket, mondhatni Ő volt az agy a védelemben. Jelenleg ezt a szerepet egyedül Benatia ill. talán Höwedes tudja betölteni. Az előbbi viszont egy Juve szintű csapatban csak cserejátékos lehetne, mert a képességei alapján nem kezdő, az utóbbi sorsát pedig ismerjük, hasznát pedig nem tapasztalhattuk . Rugani még lehet ilyen játékos, de egyetértek, szerencsére nem őt alázta szét CR.
Tehát, úgy mondanám, hogy az idei szezon védelmét a fejetlenség, koordinálatlans ág és sok egyéni hiba jellemzi, és első sorban a védelmünk az, ami javításra szorul.
NightProwler
NightProwler

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció