dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Európa Liga: Ajax – Juventus: Összefoglaló

Sulejmani góljára két fejesgóllal válaszoltak a bianconerik…

A Juventus legyőzte az Ajax-ot az Amsterdam Arenaban Amauri duplájának köszönhetően, így a torinóiak 1 gólos előnnyel várják a visszavágót az Európa Ligában. Miralem Sulejmani szerezte meg a vezetést a hollandok számára, minek után a brazil mindkét félidőben fejelt egy gólt. Hasan Salihamizdic piros lap, míg Luis Suárez sárga lapok miatt hagyja majd ki a jövő hét csütörtöki visszavágót.

Az Ajax kezdte jobban a mérkőzést, ahol főleg Gregory van der Wiel és Luis Suárez jelentett nagy nehézséget a vendég együttes számára. Dominanciájuk ellenére nem igazán tudtak gólszerzési lehetőséget kialakítani, ám Siem De Jong előtt adódott egy olyan fél-gólhelyzet egy jobb oldali szabadrúgást követően, ám a Juventus, remek helyezkedésének köszönhetően, sikeresen hárított. Ám Diego gyenge pontrúgását követően, az Ajax lendült ellentámadásba, pontosabban Miralem Sulejmani sprintelt előre és Jonathan Zebinát lehagyván, Gianluigi Buffon lábai között jutatta a labdát az ellenfél kapujába. Ezzel a hazai együttes megérdemelten szerezte meg a vezetést. A Juventus 1 percen belül egyenlíthetett volna, mikor is Diego baloldali szögletét követően Giorgio Chiellini próbált fejjel beleérni a játékszerbe, eredménytelenül. Diego a 26. percben a pálya jobb oldalán próbálkozott, és Alessandro Del Piero ellentétes passzát követően, Maarten Stekelenburg akadályozta meg remek kijövetelének köszönhetően a brazilt a gólszerzésben.

Suárez később Nicola Legrottaglie-vel ütközött a Juve tizenhatosán belül, és joggal követelt büntetőt a játékvezetőtől, miután az olasz két kézzel lökte el a támadót a labdától, ám a bíró sípja néma maradt. Másodpercekkel később Sulejmani részesült sárgalapos figyelmeztetésben, ugyanis a csatár a Legrottaglie-val való ütközését követően elesett, melyet a bíró szimulálásnak vélt. Két perc múlva a Juventus megszerezte az egyenlítést. Del Piero remek sarkalásos passzát követően, amivel két Ajax védőt vert át, Paolo De Ceglie adta be gyönyörűen a játékszert, melyet Amauri fejelt a hazaiak kapujába. Ezzel már 1-1 volt az állás.

Suárez továbbra is megállíthatatlan volt és igyekezett folyamatos fejfájást okozni Marchisionak és Zebinának. Az egyik próbálkozásánál sikerült kiharcolnia egy baloldali szögletet, ami után Jan Vertonghen fejére ívelte a labdát, ám a játékos kapumellé fejelte a játékszert. Az Ajax a 39. percben már a harmadik tizenegyesét kérte számon a sporin, miután Chiellini húzta meg Suárez mezét egy baloldali beadást követően. Ám Ivan Bedek játékvezető most sem ítélt semmit sem. Del Piero előtt adódott lehetőség a vezetés megszerzésére, miután Oleguer Presas buktatta Amaurit az Ajax tizenhatosa előtt, ám a bianconerik ikonja rosszul végezte el a szabadrúgást, így a labda kapu mellé ment.

A Juve a második félidőre Zdenek Grygerát küldte pályára Zebina helyére. Fél percen belül a hollandok okoztak kellemetlenséget a vendégek számára, és miután a Juve nem tudott kellőképpen felszabadítani, Urby Emanuelson próbálta egy ballábas lövéssel bevenni Buffon kapuját. Másodpercekkel később Van der Wiel adta be laposan a játékszert a jobb oldalról, ám Demy De Zeeuw későn ismerte fel a helyzetet, így a labda végül az oldalvonalon túlra gurult ki.

Ám a vendégek voltak azok, akik kezdtek szépen felülkerekedni a hollandokon és meglepő módon az 58. minutumban meg is szerezték a vezetést. Ismét De Ceglie és Del Piero játszott össze remekül a baloldalon. Ezúttal azonban a bal bekk volt az, aki kiszolgálta az ikont, a 10-es számú játékos pedig kiválóan ívelte a labdát Amauri fejére, aki ismét fejjel vette be a hazaiak kapuját. Ezzel már a második fejesgólját szerezte ezen az estén. Nem sokkal ezután Luis Suárez számára lett világos, hogy nem utazhat a torinói visszavágóra, miután egy Grygerával szembeni szabálytalansága miatt sárga lapot kapott a bírótól. E sárgalap miatt pedig nem lehet majd ott a jövő heti visszavágón.

De Jongot azonban nem hatotta meg csapattársa jövőbeni hiánya, és kétszer is labdát szerzett a középpályán, mielőtt 35 méterről megpróbált volna gólt szerezni. Buffon bravúrja is kellett ahhoz, hogy ebből az egyéni akcióból ne szülessen gól. De Jong a 65. percben majdnem egalizált, miután Suárez adott be nagyszerűen a baloldalról, ám a középpályás nem ugrott fel időben, így a labda pár centivel repült el a feje fölött. Suárez újfent problémát okozott a Juvénak, az Ajax pedig kezdte átvenni a meccs irányítását. A szélső Legrottaglie-t bolondította meg a büntetőterületen belül és próbálta egy ballábas lövéssel bevenni Buffon kapuját, mindhiába.

12 perccel a mérkőzés vége előtt ismét De Jong volt az, aki egyenlíthetett volna a hazaiak számára, ám a 10 méteres lövését követően a labda az ellenfél kapufáján pattant vissza a játéktérbe. Az Ajax továbbra is nyomott, ám még úgysem tudta megtörni a Juventus, hogy a torinóiaktól kiállították a csereként beálló Salihamizdicset, aki szintén nem lesz ott a jövő heti visszavágón.

Kezdőcsapatok:

Ajax (4-3-3): Stekelenburg - Van Der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Enoh - Zeeuw, Presas, De Jong - Suárez, Sulejmani (80' Rommedahl), Emanuelson (73' Eriksen)
Csere: Vermeer, Ogararu, Eriksen, Lodeiro, Rommedahl, Anita
Tréner: Martin Jol

Juventus (3-4-1-2): Buffon - Zebina (46' Grygera), Legrottaglie, Chiellini - Marchisio, Melo, Sissoko, De Ceglie - Diego (80' Trezeguet) - Amauri (71' Salihamidzic), Del Piero
Csere: Manninger, Grygera, Grosso, Salihamidzic, Candreva, Giovinco, Trezeguet
Tréner: Alberto Zaccheroni

Statisztika:

Ajax

 

Juventus

 

Labdabirtoklás (%)

 

19/19

Kapura/Összes lövés

4/4

2

Les

4

9

Szöglet

2

11

Szabálytalanság

7

3

Sárga lap

3

0

Piros lap

1

További információk

  • Szezon: 2009/2010
  • Bajnokság/Kupa: Európa Liga tizenhatod döntő 1. mérkőzés
  • Dátum: 2010-02-18, 19:00
  • Stadion (Város): Amsterdam Arena (Amszterdam)
  • Eredmény: 1-2
  • Gólszerző(k): 17' Sulejmani – 32', 59' Amauri
  • Játékvezető: Ivan Bedek (horvát)
  • Sárga lap: 29' Sulejmani, 45' Oleguer, 61' Suarez - 28' Legrottaglie, 41' Marchisio, 51' Diego
  • Piros lap: 92' Salihamidzic
Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció