dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Európa Liga: Juventus – Ajax: Összefoglaló

Alberto Zaccheroni csapata elkezdett valamit játszani…

A Juventus jutott be az Európa Liga legjobb 16 együttese közé, miután csütörtök este, a torinói Stadio Olimpicoban, 0-0-s remit játszott az Ajax ellen. A bianconerik az amszterdami mérkőzést 2-1 arányban nyerték meg, most pedig sikerült életben tartaniuk EL-reményeiket. A Juventus szakvezetője, Alberto Zaccheroni tisztában volt azzal, hogy egy 0-0-s eredmény is elég az Öreg Hölgy továbbjutásához, ennek ellenére az offenzívabb 4-3-1-2-es taktikai hadrendben küldte pályára csapatát, ahol az Alessandro Del Piero – Amauri csatárkettős mögött Diego kezdett. Az Ajax eltiltás miatt nem számíthatott Luis Suárez-re, így a támadó kettőst most Marko Pantelic és Miralem Sulejmani alkotta.

Döcögve kezdte meg a mérkőzést a Juventus, miután Alexander Manninger, egy nem túl veszélyesnek számító ívelést követően, majdnem Pantelic elé ejtette ki a játékszert a második percben. Egy perccel később Claudio Marchisio szerzett majdnem gólt a bianconeriknek, ám az Ajax kapusa, Maarten Stekelenburg nagyot védett. Két perccel később az Ajax alakított ki újabb lehetőséget, miután egy remek összjátékot követően Sulejmani került helyzetbe, ám Manninger remekül védett. Az Ajax igen kényelmesen játszott az első percekben és igyekezett megszerezni azt az idegenbeli gólt, amellyel a 2-1-re elveszített odavágót követően, ismét partiban lett volna. Az 15. minutum tájékán Zaccheroni cserére kényszerült; Amauri helyére David Trezeguet állt be. Két perccel később, egy szögletet követően, Momo Sissoko fejelte a labdát az Ajax tizenhatosán belül, ami után az a kapufáról Trezeguet elé pattant ki, aki azonban rosszul találta el a játékszert, így az csúnyán kapu fölé ment.

Az 23. minutumban az Ajax előtt adódott ismét sansz, miután Manninger Pantelic előtt ejtett ki kezéből a játékszert, ám Giorgio Chiellini még idejében tisztázni tudott. Ekkor úgy tűnt, hogy az Ajax uralja a találkozót, ám a 30. perc tájékán majdnem gólt kaptak, miután egy sarokrúgást követően Chiellini vette be fejjel kis híján a vendégek kapuját. Későn Nicola Legrottaglie is betalálhatott volna, szintén fejjel, ám azt is hárították az Ajax védői. Néhány minutummal később az Ajax elveszítette éberségét saját tizenhatosán belül és annak baloldalán labdát veszített egy figyelmetlenséget követően, ám Sissoko, Del Piero, és Trezeguet sem tudta kihasználni az ajándék lehetőséget. A Juventus trequartista-ja, Diego szerezhette volna meg a vezetést az Öreg Hölgy számára a 39. percben, mikor is a Juventus támadásba lendült és neki sikerült becseleznie magát az ellenfél tizenhatosába, ám a lövése nem volt olyan jó, hogy a labda egyáltalán eljusson a hollandok kapujáig.

A félidő hátralevő részében már nem történt említésre méltó momentum, így a szünetben 0-0 volt az állás, amely továbbra is a Juvénak kedvezett.

Az Ajax energikusan kezdte a második játékrészt, miután Sulejmani tört be a Juventus büntetőterületére, ám a 47. percben képtelen volt kapura lőni. Két perccel később Pantelic szerezhetett volna gólt fejjel. Az 53. minutumban Christian Eriksen próbálkozott egy távoli lövéssel, ám Manninger biztosan fogta a labdát. A meccs irama kezdett lassúvá válni, miután a játék javarésze a középpályán zajlott, ám négy perccel később Pantelic bolondított meg két Juve játékost majd lőtt kapura a tizenhatos előteréből, ám a labda kapu fölé ment.

Öt minutummal később Pantelic passzolt Vertonghennek, aki Siem De Jong irányába ívelte a labdát, ám De Jong végül kapu mellé fejelte azt. Azonban a 72. percben a Juventus törhette volna meg a gólcsendet egy szabadrúgást követően. Del Pieronak sikerült átlőnie a labdát az Ajax sorfala fölött, ám az végül kapu fölé ment. Ez volt a második félidő legnagyobb helyzete. Az Ajax mestere, Martin Jol mindent egy lapra tett fel az utolsó 15 percben és ennek jegyében cserélt játékosokat. Urby Emanuelson szerezhetett volna gólt 20 méterről a 85. percben, ám Manninger eszén nem tudott túljárni.

Néhány perccel később Trezeguet találhatott volna be fejjel, ám Stekelenburg nagyot fogott. A mérkőzés végül 0-0s döntetlennel ért véget, ami azt jelenti, hogy a Juventus 2-1-es összesítéssel jutott be a nyolcad-döntőbe.

Kezdőcsapatok:

Juventus (4-3-1-2): Manninger - Grygera, Legrottaglie, Chiellini, De Ceglie - Marchisio, Melo, Sissoko - Diego (71' Camoranesi) - Amauri (15' Trezeguet), Del Piero (87' Candreva)
Csere: Pinsoglio, Cannavaro, Zebina, Camoranesi, Candreva, Trezeguet
Tréner: Alberto Zaccheroni

Ajax (4-3-1-2): Stekelenburg - Van Der Wiel, Presas, Alderweireld, Vertonghen - Enoh (77' Rommehdal), Zeeuw, Eriksen - De Jong - Pantelic (75' Emanuelson), Sulejmani
Csere: Vermeer, Anita, Gabri, Lodeiro, Rommehdal, Emanuelson
Tréner: Martin Jol

Statisztika:

Juventus

 

Ajax

 

Labdabirtoklás (%)

 

9/9

Kapura/Összes lövés

10/10

6

Les

2

7

Szöglet

7

10

Szabálytalanság

15

1

Sárga lap

3

További információk

  • Szezon: 2009/2010
  • Bajnokság/Kupa: Európa Liga tizenhatod döntő 2. mérkőzés
  • Dátum: 2010-02-25, 21:05
  • Stadion (Város): Stadio Olimpico (Torino)
  • Eredmény: 0-0
  • Játékvezető: Laurent Duhamel (francia)
  • Sárga lap: Melo 62' - Enoh 70', De Jong 85', Vertonghen 86'
Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció