dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Európa Liga: Fulham – Juventus: Összefoglaló

A Fulham kiejtette az Öreg Hölgyet az Európa Ligából.

A Fulham jutott az Európa Liga negyeddöntőjébe, miután 4-1-re győzte le a Juventust hazai pályán, amellyel mindamellett, hogy ledolgozta kétgólos hátrányát, a maga javára is fordította az összesített állást. A hazaiak góljait egyébiránt Bobby Zamora, Gera Zoltán (2), és Clint Dempsey szerezték. A Fulham mindent meg akart tenni annak érdekében, hogy ledolgozza a Torinóban összeszedett kétgólos hátrányát, erre utalt az igencsak támadó felfogású kezdőcsapatuk is. Ennek ellenére rettenetesen kezdték az összecsapást, miután mindössze 100 másodpercet követően előnyhöz jutottak a vendégek.

A Juventus kezdte jobban az összecsapást, kényelmesen járatták a labdát a torinóiak a meglepően csendes Craven Cottage-en és két percen belül meg is szerezték a vezetést. Hasan Salihamidzic beadását követően a Fulham védelme nem tudott felszabadítani, a labda pedig David Trezeguet elé került, aki okosan a védők, és a kapus mellett elgurítva jutatta a labdát a hazaiak hálójába. A hazaiak a középkezdést követően majdnem kiegyenlítettek. Damien Duff ívelte be a labdát Simon Davies felé, kinek feje fölött éppen, hogy csak elszállt a játékszer. A Fulham, bízva a csodában, tovább rohamozta a Juventus védelmét és Bobby Zamora gólja meg is adta a reménysugarat az angolok számára. Paul Konchesky indult meg a baloldalon, majd adta be a labdát Zamoranak, akit Fabio Cannavarot a földre küldve a kapuba lőtte a játékszert. Cannavaro és a Juventus szabadrúgást szeretett volna elérni, ám a bíró megadta a találatot.

Ekkor már 2-4 volt az összesített állás, a Fulhamnek nem volt más választása, minthogy továbbra is nyomás alatt tartsa a vendégek védelmét, és pontosan ezt is tették. Zamora került ismét helyzetben percekkel a gólja után. Stephen Kelly labdája találta meg Gera Zoltánt a hosszú oldalon, aki azonban visszafejelte azt. Úgy tűnt, Zamora góllal fogja befejezni az akciót, ám Cannavaro még időben tisztázott. Davies szögletét követően a labda a magas Brede Hangeland-ot találta meg. Azonban a norvég bekk csak kapufára fejelte a golyót.

A Juventus ezután 10 emberre fogyatkozott. Cannavaro, mint utolsó ember, lerántotta Gerát, a döntés azonban igencsak vitatható volt, miután alig volt testi kontaktus a két játékos között és Grosso ott volt, hogy tisztázzon. Az Öreg Hölgy ezután taktikai cserére kényszerült annak érdekében, hogy a még meglévő előnyét megtartsa. Antonio Candreva helyett Zdenek Grygera folytatta a találkozót. Az ezt követő szabadrúgást Zamora végezte el, és Chimenti bravúrja kellett ahhoz, hogy ne szülessen gól a pontrúgásból.

Ahogyan az várható volt, a vendégek visszább húzódtak, míg a Fulham tovább nyomott és a 37. percben majdnem meg is szerezték a vezetést. Trezeguet szabálytalankodott Duff-al szemben a baloldalon és Davies végezte el az ezt követő szabadrúgást. Mindenki beadásra számított, ám a középpályás, mindenkit meglepve, kapura lőtte a játékszert, amely felsőlécen pattant vissza a játéktérbe. Két perccel később a nyugat-londoni egylet újfent csak kapufáig jutott. Davies szögletét követően Dickson Etuhu fejelte kapufára a játékszert. A 10 emberre fogyatkozott Juventust másodpercek választották el attól, hogy ismét bekapjon egy gólt a Craven Cottage-en. Zamora okosan tálalta a labdát Daviesnek, aki laposan adta tovább a labdát Gerának, aki pedig közelről a Juve hálójába lőtte azt.

A csapatok ott folytatták a második félidőt, ahol az elsőt abbahagyták. Alig kezdőtött el a játékrész, máris tizenegyeshez jutott a Fulham. Gera adta tovább a labdát Duff-nak, az ír játékos pedig a jobb oldalról szerette volna beadni a labdát, amelybe végül Diego belekezelt, a bíró pedig a tizenegyes pontra mutatott. Újabb kétes szituáció, hiszen a játékos igyekezett leszorítani a kezét, ám hazaiak szerint a brazil szándékosan kezezett. A büntetőt Gera végezte el, aki a kapu bal oldalába lőtte a labdát. Ezzel már 4-4 volt összesítésben, a Juve pedig Mauro Camoranesit állította be Paolo De Ceglie helyére. A vendégek igyekeztek támadni és hosszú idő után meg is volt az első komolyabb lehetőségük.

Diego hosszú indítása volt tökéletes, a célpont pedig Trezeguet volt, aki azonban nem igazán tudott beleérni a labdába, így az Schwarzer kezeiben kötött ki. A mérkőzés ezen szakaszában egyik együttes sem tudta a középpályán tartani a játékszert, így a játék igen hullámzó volt, habár a hazai együttes alakított ki inkább helyzeteket. Néhány gyors passzot követően, Davies kapott labdát a büntetőterület előtérben és gyorsan kapura is lőtte azt, amit Chimenti kiütött. Zamora ismét növelhette volna a hazaiak előnyét, ám Duff mélységi beadását nem tudta kihasználni.

Roy Hodgson ekkor úgy döntött, még támadóbbá teszi csapatát és ennek érdekében Stephen Kelly helyére Clint Dempseyt küldte pályára. Az amerikai pedig hamar megszerezte a vezetést a hazaiak számára. Miután a Juve védelme visszahúzódott saját tizenhatosa előterébe, Dempsey úgy döntött 20 éterről átemeli Chimenti fölött a labdát, aminek meg is lett az eredménye. Ezzel már 4-1 volt az állás. Ha a gól még nem nyugtatta volna meg eléggé a Craven Cottage közönségét, akkor Zebina kiállítása biztosan.

A Fulham történelme eddigi legnagyobb győzelmét aratta, míg a Juventus tovább halad lefelé.

Kezdőcsapatok:

Fulham (4-4-1-1): Schwarzer - Helly (61' Dempsey), Hughes, Hangeland, Konechesky - Duff, Baird, Etuhu, Davies - Gera (85' Riise) - Zamora
Csere: Zuberbuhler, Dikgacoi, Smalling, Nevland, Marsh-Brown
Menedzser: Roy Hodgson

Juventus (4-3-2-1): Chimenti - Salihamidzic, Zebina, Cannavaro, Grosso (85' Del Piero) - Camoranesi (52' De Ceglie), Melo, Sissoko - Candreva (27' Grygera), Diego - Trezeguet
Csere: Pinsoglio, Marrone, Poulsen, Iaquinta
Tréner: Alberto Zaccheroni

Statisztika:

Fulham

 

Juventus

 

Labdabirtoklás (%)

 

14/14

Kapura/Összes lövés

5/5

3

Les

4

8

Szöglet

1

14

Szabálytalanság

15

1

Sárga lap

3

0

Piros lap

2

További információk

  • Szezon: 2009/2010
  • Bajnokság/Kupa: Európa Liga nyolcaddöntő 2. mérkőzés
  • Dátum: 2010-03-18, 19:00
  • Stadion (Város): Craven Cottage (London)
  • Eredmény: 4-1
  • Gólszerző(k): 9' Zamora, 39', 77' Gera, 83' Dempsey – 2' Trezeguet
  • Játékvezető: Björn Kuipers (holland)
  • Sárga lap: 90' Konchesky - 12' Camoranesi, 92' Melo
  • Piros lap: 27' Cannavaro, 93' Zebina
Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció