dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

mezbazár

Az olasz futball megreformálása

Az olasz futball megreformálása

A Juventus elnöke, Andrea Agnelli megreformálnál az olasz futballt: B csapatokat indítana és újraértelmezné a biztonsági előírásokat.

Az Öreg Hölgy első embere mindezt nyílt levélben ecsetelte a klub részvényeseinek.

„Kedves olasz bajnok,

A 2010-ben elkezdett folyamatnak - amelynek során megváltozott a vezetőség összetétele és tőkeinjekció történt a megfelelő klubmenedzselés visszaállítása érdekében - köszönhetően a klub ismét sikereket ér el a pályán, emellett biztosította gazdasági fenntarthatóságát is. Négy bajnoki cím, három olasz szuperkupa és a Bajnokok Ligájában is komoly előrelépés történt, hiszen a 2012/13-as negyeddöntőtől eljutottunk a berlini döntőig, közte pedig elődöntőt játszottunk az Európa Ligában. Mindezen sikerek olyan bevételeket generáltak, amelyek évről évre a felére tudták csökkenteni a klub anyagi veszteségeit, a tavalyi szezonban pedig nettó profitot könyvelhettünk el.

A vezetőségnek és a részvényeseknek egy új és vélhetően fáradtságosabb feladattal kell szembe néznie. Olyan dilemmával kell szembenéznünk, amellyel minden magas szinten álló egyesület szembesül. A pályán elért sikerek – legyen szó hazai, vagy nemzetközi szintű sikerről – komoly bevételt eredményeztek, legyen szó televíziós közvetítésről, szerencsejátékról, vagy sporteredményekről. Csak kiegyensúlyozott, diverzifikált bevételi rendszerrel lehetünk versenyképesek a legmagasabb szinten.

A 2015/16-os keretben történt jelentős változásnak, amely garantálja a bianconerok magas szinten történő versenyképességét, és a nagyobb bevétel érdekében kialakított stratégiának, amely globális partnerek keresését tűzte ki céljául (ennek első eredménye az Adidasszal nemrégiben kötött megállapodásunk, amely bevétel és láthatóság tekintetében egy kosárba helyez minket olyan topcsapatokkal, mint a Real Madrid és a Bayern München), köszönhetően a klub folytatni tudja fejlődését.

Az elmúlt esztendőkben kifejlesztett kereskedelmi stratégiánk továbbra is igyekszik a szponzorokból és a Juventus Stadiumból származó bevételeket maximalizálni. További célunk, hogy a digitális médiában és az e-kereskedelemben való terjeszkedéssel majdnem 300 millió Juventus szurkolóhoz jussunk el.

A Juventus egyértelmű fejlődése országos szinten sajnos nem elegendő és végleges megoldásnak sem tekinthető az olasz futball jövőjét illetően. A világ futballjának fontos alakjai sürgetik labdarúgásunk teljes körű iparágként való kezelését, amely adóbevételek révén, egyfajta ellátási láncként, járulna hozzá országunk gazdaságához.

Olasz futball jelenleg sajnos még nem rendelkezik azzal az emberi erőforrással, amely ismét a nyilvános vita középpontjába helyezhetné vissza. Az ebben a sportágban tevékenykedő személyek - akik se nem fontos személyek, se nem befektetők - túlzott hatalmat élveznek. Olyan környezetről beszélünk, amely egy álnokul „létrehozott”, zárt rendszeren alapszik.

Mindeközben az elmúlt hat esztendőben öt alkalommal fordult elő, hogy az olasz együttesek nem tudtak túljutni a Bajnokok Ligája selejtezőkörén, miután piaci hátrányukból kifolyólag nem voltak képesek felvenni a versenyt európai versenytársaikkal.

A 2009-től 2014-ig tartó ötéves ciklus alatt az angol labdarúgás bevétele 61%-al, a német 46%-al, a spanyol 32%-al, a francia 42%-al, az orosz 86%-al, a török pedig 62%-al emelkedett. Ugyanezen időszakot figyelembe véve Olaszországban mindössze 14%-al emelkedtek a bevételek.

Reméljük, a 2016 végén megrendezésre kerülő olimpia komoly strukturális átalakításokat eredményez majd az olasz futballban, személyi, kompetenciabeli és menedzselési változásokat segítve elő.

Ez az a folyamat, amelyet a liga szerveinek, a labdarúgóknak és az edzőknek meg kell ragadniuk annak érdekében, hogy a következő öt évre szóló időszakot ne listaírással kelljen eltölteniük.

A futballnak, rövid távon, vissza kell kerülnie a reflektorfénybe, annak érdekében, hogy fejleszteni tudjuk a terméket, amit a szurkolóknak ajánlunk, bölcs lépés lenne fontolóra venni az alábbi témákat:

  1. Túlságosan hosszú ideje halogatjuk a B-csapatok bevezetését, mindeközben más országok garantálják fiatal játékosai számára a fejlődési lépéseket. A Serie A-nak fontos lenne hidat emelnie a Primavera (U19-es) bajnokság és felnőtt csapat közé megteremtve ezzel a csatlakozás lehetőségét, amely 22-23 éves korukban adatna meg.
  2. A bajnoki rendszer összefüggő változtatása is szükségszerű lenne. Biztosítani kell a kieső csapatok védelmét, hogy a jelenlegi helyzettel ellentétben, ne kerüljenek olyan helyzetbe, amely az üzleti tevékenységek folyatásának biztonságát veszélyeztetni. Erre egyértelműen jó példa a Parma helyzete, amely a szezon során csődbe jutott, de folytathatnám a többi klubnál felmerülő UEFA licenccel kapcsolatos problémákkal kiemelvén, hogy a rendszer megbízhatóságának jelenlegi szintje kevésbé vonzó az új - világos és hosszú távú elképzelésekkel rendelkező - befektetők számára, akikre pedig mindenképpen szükségünk lenne.
  3. A stadionokkal kapcsolatos helyzet - néhány említésre méltó kivételtől eltekintve - továbbra is változatlan. Nem csak az új infrastruktúrák tervezése állt le, de még a meglévőek is különböző mentességeket kapnak a hatályos jogszabályok alól.

A gólvonal technológia bevezetésével járó költségeket valamennyi klub ki tudta gazdálkodni, ez mindenképpen pozitív. Sajnos ugyanez nem mondható el a biztonsággal és a legújabb videó megfigyelési technikák kiépítésével kapcsolatos költségekről, amelyek lényegesen alacsonyabb anyagi terhet jelentenek, és kiváló segítséget nyújthatnának a hatóságok rendbontó személyek beazonosításával kapcsolatos munkájában, ami csökkenthetné az úgynevezett „objektív felelősséget”, amelyet az áprilisi Stadio Olimpicoban megrendezett városi derbi után viccesen csak „eredendő felelősségnek” neveztem. Az egyéni felelősség másodlagossá vált és az olasz futball egyszerűen megadta magát ennek a rendellenességnek.”

További információk

  • Forrás: football-italia.net, juventus.com

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció