dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Gianluigi Buffon: A Superman születése III. rész

Gianluigi Buffon: A Superman születése III. rész

Gianluigi Buffonról szóló háromrészes interjú összeállításnak a harmadik részét olvashatjátok. Az első részt ITT, a második részt pedig ITT érhetitek el.

„Karakteres srác volta pályán és azon kívül is” – nyilatkozta Fulgoni. „Alázatos, de megvolt az egyedi stílusa. Egy nap, amikor tőle pár évvel idősebb kapusokat edzettem, fenékbe akartam őket billenteni, mert nem végzeték teljes odaadással a munkájukat. Rájuk förmedtem: ’nézzétek ezt a gyereket itt, tanulhatnátok tőle, hogy milyen a megfelelő hozzáállás. Olaszország válogatottjában fog játszani! A Serie A-ban már 20 évesen pályára fog lépni.’ Aztán Gigi elkezdett viccelődni: ’De Mister, mégis mit csináljak addig?’ Ez volt Gigi, és nem szabad megváltoztatnod ezt egy gyerekben. Ez teszi őket igazán azzá akik, játékosként és emberként egyaránt.”

Ezen tulajdonságok volt azok, amelyekért 1995 novemberében, Luca Bucci sérülése miatt Scala úgy érezte, hogy újra helyet kell adnia Buffonnak a felnőtt csapatban.

„Alessandro Nista volt a tartalék kapusunk, így ő volt a legesélyesebb a kapus posztra a Milan elleni bajnokin” – vallotta be Scala. „De a hétfői edzésen Buffon szenzációsan védett. Aztán minden nap ugyanolyan volt: legyőzhetetlen, sorra fogta ki a lövéseket. Pénteken odafordultam a kapusedzőnkhöz, Enzo Di Palmához és azt kérdeztem tőle: ’Te is látod azt, amit én?’. Enzo a következőket válaszolta: ’Ez a gyerek még jobb, mint gondoltuk. De nem rakhatod a kezdőbe egy Milan ellen. Ha felsül, lehet, hogy örökre összeomlik.’”

„De szombaton újra hihetetlenül védett ezért úgy döntöttem, hogy este beszélek vele. Aztán amikor láttam, hogy milyen nyugodt és derült, arra jutottam, hogy kezdetni fogom. Többé nem volt kétségem felőle.”

„Néhány csapattársát azonban kissé zavarba ejtette, amikor látták, hogy az, aki Baggiot és Weah-t próbálja majd megállítani, az a mérkőzés előtt egy órával alszik a buszon. Azt akarták, hogy nyugodt legyen – de nem ennyire.”

Amikor Gigi szülei megérkeztek a stadionban, fogalmuk sem volt róla, hogy a fiúk kezdeni fog.

„Nem mondott nekünk egy szót sem arról, hogy debütálni fog, semmit” – nyilatkozta Maria még mindig hitetlenkedve a Goal.com munkatársának.

„Egy nappal a mérkőzés előtt, amikor a bátyám azt mondta, hogy pletykák szerint Gigi a Milan ellen a kezdőben lesz, nem hittem neki. Tizenhét éves, még kisgyerek, nem gondoltam, hogy lehetséges az, hogy olyan szörnyetegek ellen fog játszani, mint Weah, Maldini vagy Costacurta… Ezért teljes nyugalomban indultunk el a mérkőzésre.”

Azonban amikor beértek a stadionban és Fulgoni tájékoztatta őket az örömhírről, ledöbbentek. „Megrémültek” – mondta nevetve. „De elmagyaráztam nekik, hogy nem kell aggódniuk, a fiúk készen áll és nagyszerű mérkőzése lesz.”

A Parma öltözőjében először lehetett idegesnek látni Buffont. A közeli barátai, Massimo Crippa és Alessandro Melli gyorsan megnyugtatták és biztosították afelől, hogy minden rendben lesz.

buffonintvol34

Még a Milan játékosai is segítettek neki. Amikor Buffon a játékos folyosóban beállt a sorba, az ellenfél kapusa, Sebastiano Rossi és a jobbhátvédjük Christian Panucci is néhány kedves és bátorító szót intézett hozzá. Aztán Paolo Maldini, aki első Serie A-s mérkőzését 16 évesen játszotta, egy pillanatra végignézett rajta majd elmosolyodott és sok szerencsét kívánt neki.

Ezt követően Buffon izgatottan várta a találkozó kezdetét, talán túl izgatottan is.

Ennek volt köszönhető az a történelmi pillanat, ahogyan 1995. november 5-én megszületett a Parma csapatának első – és az óta is egyetlen – olyan csapatfotója, amelyen nem volt rajta a kapus.

Nagyon egyszerű volt, Buffonnak ismeretlen volt a procedúra, hiszen a Primaverában nem készítettek fotókat a mérkőzés előtt. Így amikor a két csapat felsorakozott, s üdvözölték a másikat kézfogások keretében, a kapitányok eldöntötték kié lesz a kezdőrúgás, illetve mely térfelet választják, Buffon egyenesen a kapu felé vette az irányt.

A RAI 3 régi felvételein látni lehet, ahogyan a Parma játékosai próbálják visszahívni Buffon, de már túl késő volt. Ő már felvette a pozícióját a gólvonalon, amelyet a Milan később nagyon megbánt.

A 17 évesen debütáló parmai kapus a mérkőzés előtt ugyan egy nagy hibát követett el, de amint kezdetét vette a találkozó egyik hihetetlen védés után mutatta be a másikat, leginkább Baggio, Weah és Zvonimir Boban próbálkozásait hárította rendre.

buffonintvol33

Scala a következőképpen emlékezett vissza a mérkőzésre: „Buffon kiment a pályára és csodát tett aznap.”

Ők voltak az elsők, akik a „San Gigi” nevet ráaggatták a fiatal tehetségre.

Miután 1997-ben egy bajnoki találkozón kivédte az Inter csatárának, a brazil Ronaldónak a tizenegyesét, a hálás parmai szurkolók egy Superman pólót is felmutattak a hősüknek, aki két évvel később egy ugyanolyan pólóban ünnepelte a Parma Olasz Kupa-győzelmét.

buffonintvol35

Az analógia jól látható. Egy ritka méretű és erősségű fiú, aki képes az atletizmusát kamatoztatni, hőssé növi ki magát. Ráadásul, még amikor hibát követett el, akkor is működött a hasonlat.

Buffont 2016-ban több sajtóorgánumban is erős kritikával illették, s úgy vélték már leáldozóban van a csillaga, a Juvénál és a válogatottnál elkövetett hibái miatt, de a szurkolók nagyon frappáns válasszal védték meg hősüket: „Még Superman is néha csak Clark Kent. Gigi mindig a mi szuperhősünk marad.”

buffonintvol32

Ugyanakkor Gigi sosem gondolta, hogy a többiek felett áll. A hírneve ellenére sem felejtette el, hogy honnan érkezett vagy, hogy mit tanítottak neki a szülei.

„A sport mindig is nagyon fontos volt számunkra, nem csak az egészségünk megőrzése miatt. Úgy éreztük ez egy módja lehet a gyermekek tanításának, hogy miként teremtsenek kapcsolatot másokkal, hogyan veszítsenek és szenvedjenek. Gigi pedig minden bizonnyal sokat szenvedett és számos csúnya vereséggel és sérüléssel meg kellett küzdenie” – nyilatkozta Buffon édesanyja.

„A 2010-es dél-afrikai világbajnokságról az ágyában fekve hívott fel minket, mert annyira fájt a háta, hogy tartani sem bírta magát, mozogni is alig tudott. A sport, csakúgy, mint az élet, megtanít szenvedni és azt is, miként győzzük le az akadályokat. Alázatra tanít. Gigi sosem változott meg. Milánóban nem találkozhattunk vele a debütáló meccsét követően, mert autóba kellett ülnünk, hogy odaérjünk Veronica röplabda meccsére, amelyet a közelben rendeztek. Amikor azonban odaértünk Veronica meccsére számos dicséretet kaptunk: ’A fiatok elképesztő!’ – és még hasonlókat. Lev Yashinhoz hasonlították, én még csak nem is tudtam, hogy ki az.”

De amikor visszamentünk Parmába, hogy felvegyük Gigit, ő nyugodt volt. Aznap este a TV-ben a hihetetlen Buffonról beszéltek, de számunkra Gigi ugyanaz a gyerek maradt.”

„Másnap reggel kimentünk az újságokért. Amikor visszajöttünk, Gigi éppen telefonált és csendre intett minket. Kérdeztem, hogy történt? Válaszul a következőt kaptuk: ’ élőben vagyok a TV-nél!’”

„De sosem változott meg, mert a férjeméhez hasonló karaktere van. Nagyon kiegyensúlyozott, fejlett ember. Adriano szépen tanítgatta. A földön tudta tartani Superman lábait. Miközben mások az egekig magasztalták, Adriano csak annyit mondott neki, hogy jó voltál.”

buffonintvol31

Gigi tudta, hogy nem szuperhős; de azt is, hogy a körülötte lévő személyek támogatása nélkül semmit sem ért volna el. Ennek bizonyítéka, hogy folyamatosan próbálta kifejezni háláját.

Rendszeresen kisegítette a családját pénzzel, munkával, de amikor hazaért ugyanúgy a család kis Gigije volt.

Amikor Buffon Oroszországban a fagyos hidegben debütált 1997-ben az olasz felnőtt válogatottban a mérkőzést követően Avio Menconinak (a korábbi edzőjének, aki először engedte, hogy a kapuba álljon) küldte el a mezét.

Amikor két évvel ezelőtt a Juventusszal visszatért Parmába egy Olasz Kupamérkőzésre, találkozott Ermes Fulgonival akivel a múltról és a jövőről is megosztották a véleményüket. Tavaly pedig, amikor egy újabb díjat gyűjtött be, felhívta Nevio Scalát.

„Azt mondta nekem: ’Ciao, Mister, hogy van? Már rég nem beszéltünk, s csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon hálás vagyok mindazért, amit értem tett azokban az években.’ De nem lepődtem meg” – folytatta Scala. „Mert ő ilyen, ez Gigi Buffon.”

S ezért lesz mindig is ő a No.1.

További információk

  • Forrás: goal.com

Új hozzászólás

Vannak szabályok, be kéne tartani!!!

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció