dark light

facebook twitter youtube galeria rss e-mail

Érdekességek

Olaszországban a Juventus büszkélkedhet a legnagyobb szurkolótáborral: az AC Nielsen C.R.A. nevű cég 2008-as felmérése szerint Olaszországban 13.890.000 ember vallja magát Juventinonak. A második helyen az AC Milan található 7.330.000 fővel, a harmadik helyen pedig az Inter tartózkodik a maga 7.207.000 főjével. A Sport+Mark nevű szervezet 2007-es felmérése alapján Olaszországban, és Európában összesen 44 millió Bianconero él.

A két csillag a Juventus mezén azt jelenti, hogy több mint 20 bajnoki címet szerzett a klub. A Juventus meze 1903-ig rózsaszín volt. A Juventus volt az elsõ klub, amely mindhárom nagy európai kupát megnyerte. Késõbb a Zebrákon kívül a Bayern, az Ajax és a Barcelona hajtotta végre ugyanezt. A Juve 18 alkalommal jutott az európai kupák elõdöntõjébe, ebbõl hétszer a BEK-ben, illetve BL-ben.

Michel Platini a Juve játékosaként 3 egymást követõ évben elnyerte az aranylabdát (1983-85). A Juve a legsikeresebb olasz klub, 29* bajnoki címmel. A Milan és az Inter egyaránt 18-18 címmel büszkélkedhet. Az olasz kupában a bianconerok mellett a Roma együttese nyerte meg még 9 alkalommal a trófeát. A Juventus és az Inter az a két klub, amely csak a Serie A-ban szerepelt (bár a Juventust 2006-ban a Calciopoli botrány következtében a Serie B-be száműzték.). Kettejük összecsapását nevezik a Derby d'Italia-nak, azaz az olasz derbynek.

Alessandro Del Piero a Juve valaha volt legeredményesebb góllövõje és a csapat mezét legtöbbször magára húzó játékos. Edwin Van Der Sar volt a Juventus elsõ nem olasz kapusa. Késõbb a svéd Isaksson, az Uruguay-i Carini és a francia Bonnefoi is követte a példáját, de eddig egyikük sem tudott állandó kezdõvé válni. Dino Zoff 1143 percig nem kapott gólt a Juve kapusaként, ezzel világrekorder. Az 1998-as statisztikák szerint az olaszok 67%-a szurkol valamelyik futballklubnak, 1/3-uk a Juvénak, ami több mint 11 millió szurkolót jelent. A további sorrend: Milan, Inter, Napoli. A Juventus szó latinul fiatalságot jelent. A Juventus részvényeinek 58%-át az Agnelli család birtokolja. Tulajdonos a klubban 6% erejéig Kadhafi líbiai vezetõ fia, Al Saadi, aki nagy Juve drukker, és egy ízben együtt is edzett a csapattal. 2000 novemberében a csapat játékosai és szurkolói összeverekedtek. A BL kiesés miatt csalódott és dühös drukkerek a repülõtéren a hazaérõ játékosokat sértegették, amit Zidane nehezen tűrt és visszaszólt. Erre egy drukker a földre lökte, csak Fonseca és Montero közbelépése akadályozta meg a további incidenseket. A játékosok biztonságos hazatérését a rendõrségnek kellett biztosítani.

Az olasz kupa 2001-02-es kiírásban a kedvezõtlen idõjárás, a TV közvetítés, és a kupa alacsony presztízse miatt a Juve negatív nézõcsúcsot "ért el" a Sampdoria ellen, mindössze 237 nézõ váltott jegyet az összecsapásra. Ugyanebben a sorozatban a Reggina ellen 399 jegy kelt el. Ezt megelõzõen 561 nézõ volt a negatív rekord. Sunday Oliseh volt a Juventus elsõ afrikai játékosa. Paolo Montero tartja a piros lapok számát tekintve a rekordot a Serie A-ban. Mindeddig 12 alkalommal állították ki az Uruguay-i védõt.

Egy 1995-ben készült felmérés szerint a világon 1442 Juventus szurkolói klub létezik. 1986-ban a Hurrá Juventus című hivatalos fan club magazinhoz érkezett egy felvétel egy fiatalemberrõl, aki a klub bajnoki címe örömére fekete-fehérre festette autóját. Ez a fiatalember késõbb a Juventus kapusa lett - Michelangelo Rampulláról van szó, aki 2002-ben vonult vissza a játéktól. Zidane és Deschamps voltak az elsõ (és mindeddig utolsó) légiósok akik Juve játékosként lettek világbajnokok.

1976-77-ben a Juventus fantasztikus teljesítménnyel nyerte a bajnokságot: az elérhetõ 60 pontból 51-et szerzett a csapat. Az 1985-86-os szezonban a csapat nem játszhatott az Európai Szuper Kupáért. Ennek az volt az oka, hogy a Heysel tragédia után az angol klubokat kizárták a nemzetközi kupákból, ami azt jelentette, hogy a KEK gyõztes Everton sem játszhatott a Szuper Kupáért. A mérkõzést soha nem pótolták be. Giovanni Trappatoni vezette edzõként a legtöbb meccsen a Juventust. 13 szezon alatt 402 alkalommal ült a kispadon. A Juve 200. BL (BEK) gólját Antonio Conte lõtte az Olimpiakosz ellen 1999-ben az idegenben elért 1-1-es döntetlen alkalmával.

*Az Öreg Hölgy becenévre hallgató együttes a pályán összesen 33 bajnoki címet szerzett, ám az FIGC (Olasz Labdarúgó Szövetség) csalás címén később megvonta a klubtól a 2004/2005-ös és 2005/2006-os bajnoki címet.

Vissza a tetejére

Belépés/Regisztráció